Câtă apă trebuie să bea un bebeluș

Părerile sunt împărțite când este vorba despre câtă apă trebuie să bea un bebeluș. Unii medici spun că în primele 6 luni, în cazul bebelușilor alăptați nu este nevoie de o suplimentare cu lichide (apă sau ceai neîndulcit), în timp ce alții cred că cel puțin în zilele caniculare, suplimentarea cu lichide se impune chiar și în cazul lor. 

De fapt, bebelușul nu are nevoie neapărat de apă, ci de  lichide. 75% din greutatea totală a unui nou-născut este reprezentată de apă! Necesarul de lichide este acoperit, într-o primă fază, de laptele matern. Pentru a lua în greutate corepunzător și a se dezvolta bine, un bebeluș are nevoie de aproximativ 150 ml lapte/kilogram corp/zi.

În prima săptămână va avea nevoie de 30-60 ml de lapte la fiecare masă. La o lună va consuma deja 90-120 ml de lapte la fiecare masă, între 2-4 luni, porția de lapte la o masă va fi de 120-180, iar după această vârstă, bebelușul va bea cam 180-220 ml de lapte la masă. În zilele caniculare, chiar și în cazul bebelușilor care mănâncă mult (alăptați sau hrăniți cu formulă) se impune suplimentarea cu lichide, spun cei mai mulți dintre doctori.

După 6 luni, o dată cu începerea diversificării și introducerea hranei solide, suplimentarea cu lichide este necesară, atât pentru a preveni deshidratarea, cât și pentru a ușura digestia și a preveni constipația. Cantitatea de lapte pe care o consumă cel mic nu trebuie să depășească 1000 ml pe zi!

După 6 luni, bebelușul trebuie să consume 125 ml de lichide /kilogram corp, între 10 luni și un an are nevoie de 100-110 ml lichide/ kilogram corp, iar între 1-3 ani, necesarul de lichide este de 100 ml/ kilogram corp.

Cantitatea de lichide trebuie suplimentată în cazul în care cel mic este bolnav, are febră, episoade diareice sau de vomă, iar în zilele caniculare, porția se mărește cu 30 ml de lichide (apă, ceai neîndulcit, suc natural din fructe)/kilogram corp.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie