Câtă apă trebuie să bei când alăptezi

Laptele matern conține în proporție de aproape 90% apă. Hidratarea în perioada alăptării este, deci, esențială atât pentru mami, cât și pentru bebe. Uite câtă apă trebuie să bei când alăptezi.

 

Încă din timpul sarcinii, nevoia de lichide este mai mare – creșterea în greutate (10-15 kilograme), consumul energetic mai mare, formarea lichidului amniotic – toate cer aport de lichide semnificativ mărit. Din păcate, din cauza stărilor de rău care însoțesc sarcina, poate fi dificil pentru viitoarea mămică să bea chiar mai multă apă decât de obicei, iar acest lucru o expune riscului de deshidratare. În timpul sarcinii se recomandă cel puțin 300 ml de apă în plus față de cantitatea consumată în mod obișnuit. În zilele caniculare, dacă ești însărcinată trebuie să consumi cel puțin 500 de ml de apă în plus. Dacă îți este greu să bei apă, împarte shutterstock_215975275cantitatea totală de apă în porții mici și bea la fiecare jumătate de oră câte o jumătate de pahar, pentru a evita desidratarea, care accentuează și ea senzația de greață care oricum te supără când ești însărcinată.

Câtă apă bei când alăptezi

Între 1 și 6 luni, bebelușul tău mănâncă, în medie, între 600 și 900 ml lapte pe zi, iar tu pierzi cantități importante de lichid în timpul alăptării.

Deshidratarea ușoară nu afectează aportul de lapte, dar deshidratarea severă modifică inclusiv calitatea laptelui, nu numai cantitatea. Deshidratarea are oc rapid, pe fondul oboselii acumulate în primele săptămâni după naștere. De aceea, medicii recomandă ca atunci când alăptezi să consumi cel puțin 600-700 ml de apă pe zi în plus față de cantitatea pe care o bei de obicei.

Ce lichide poți consuma

Este de preferat ca atunci când alăptezi să consumi apă plată. Sucurile naturale de fructe pot fi consumate în măsura în care nu induc colici bebelușului alăptat (observă-i reacțiile), ceaiurile din plante sunt și ele recomandate. Ceaiurile negre sau verzi sunt contraindicate, la fel și cofeina, care trece în laptele matern. Băuturile carbogazoase dulci sunt contraindicate, iar alcoolul, complet interzis.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Feminin