Cate cezariene poate face o femeie?

Romania ocupa in 2014 locul 3 din Europa la numarul de nasteri prin cezariana, cu un procent de 36,9% din totalul de nasteri. Insa cate cezariene poate face o femeie?

Aceasta statistica inseamna ca, in medie, una din trei femei alege/este nevoita sa nasca prin cezariana.

Din pacate insa, in ceea ce priveste operatia de cezariana, odata ce ai fost supusa acestei interventii, exista o sansa de 90% ca urmatorul copil pe care il vei avea sa fie nascut tot prin cezariana.

Asta nu inseamna ca cezariana este ceva gresit, ci doar ca a trece printr-una poate insemna vesti proaste pentru femeile care mai tarziu doresc sau ar fi putut sa nasca natural.

Cate cezariene poate face o femeie?

La aceasta intrebare nu exista un raspuns concret. In general, cu cat o femeie trece prin mai multe operatii de cezariana, cu atat se supune unor riscuri mai mari.

In mod obisnuit, una sau doua cezariene nu au un risc crescut asupra mamei sau a copilului. De la cea de-a treia operatie de cezariana in sus, insa, apare un risc semnificativ de complicatii.

Potrivit Mayo Health Clinic, studiile au aratat cum dupa cea de-a treia cezariana riscurile cresc, insa nu exista un numar fix de cezariene pe care o femeie le poate face in siguranta.

Care sunt riscurile in cazul cezarienelor multiple?

De fiecare data cand o femeie naste prin cezariana, acestea sunt riscurile la care se supune, si care cresc pe masura ce numarul de interventii creste:

1. Aparitia tesutului cicatricial la nivelul uterului si organelor

De fiecare data cand vei trece printr-o operatie de cezariana, se formeaza tesut cicatricial la vindecarea operatiei.
Acest tesut nu mai are aceleasi proprietati cu cel initial, lucru care face urmatoarea interventie mai dificila.

2. Probleme la nivelul placentei

Dupa un numar mai mare de nasteri prin cezariana, placenta se poate comporta diferit. Se poate implanta prea mult in peretele uterin, sau poate acoperi cervixul.

Citeste si: Mesajul unei mame pentru toti cei care judeca mamicile ce nasc prin cezariana a inchis gura multora

Sursa imagine: 123rf

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere