Câteva recomandări ale specialiștilor pentru amenajarea camerei copiilor

Amenajarea unei camere pentru copii nu este o sarcină simplă. Nu este suficient ca această cameră să fie drăguță și estetică, ci trebuie în primul rând să fie funcțională, sigură și adaptată nevoilor celor mai mici. Important este ce mobilier sau culori alegi. Vezi ce spun specialiștii și cercetările despre decorarea unei camere pentru copii.

Ce să reții când amenajezi o cameră pentru copii?

Când amenajezi o cameră pentru copilul tău, amintește-ți întotdeauna să fii critic cu sfaturile celor din jur sau cele de la vecini și mătuși. Trebuie verificate astfel de idei și trebuie să apreciezi în ce măsură acestea se potrivesc cu situația ta specifică, nevoile și posibilitățile de dezvoltare ale copilului tău. Îți cunoști cel mai bine copilul, nu producătorii de mobilier sau de jucării sau cei din jur. Nu există linii directoare care să fie universale, bune și aplicabile tuturor familiilor. 

Camera copilului trebuie să fie sigură!

Camera copilului trebuie în primul rând să fie sigură pentru un copil. Toată lumea știe, dar unele lucruri pot fi ușor uitate. Un rezumat rapid al lucrurilor de reținut.

  • Asigură prizele electrice cu capace speciale sau acoperă-le cu mobilier. 
  • Alege covoare copii care nu alunecă sau lipește-le de podea cu benzi speciale. 
  • Asigură fereastra – las-o să se deschidă maxim 20 cm și nu pune lângă ea mobilier pe care copilul se poate urca ușor. 
  • Verifică mobilierul pe care se poate urca copilul pentru a vedea dacă este stabil.
  • Înșurubează suplimentar comodele pe perete și, dacă nu vrei să se uite în sertarele inferioare, asigură-le cu închideri speciale. 
  • Vezi dacă ai plante otrăvitoare la îndemâna copilului tău.
  • În timpul sezonului de încălzire, asigură caloriferele sau șemineul.
  • Dacă ai scări, pune o balustradă pentru a restricționa accesul.
  • Când un copil mic se plimbă prin casă, este mai bine să eviți fețe de masă ce pot fi ușor de tras.
  • Asigură colțurile mobilierului cu accesorii speciale. 

Ce culori se recomandă pentru camera unui copil?

Deși nou-născuții au nevoi destul de limitate, cercetările arată că bebelușii răspund cel mai bine la articole albe, negre și roșii în primele luni de viață . Abia în a patra lună de viață observă celelalte culori. Vederea bebelușilor se dezvoltă foarte repede și nu are sens să pictezi întreaga cameră și mobilierul în modele contrastante doar în primele câteva luni de viață. Pentru a atrage atenția copilului, sunt suficiente decorațiuni pentru camera copiilor în culori luminoase, contrastante (și alb-negru) atârnate peste pătuț.

Mobilier diferit pentru camera copilului

Cel mai bun va fi mobilierul multifuncțional – în afară de funcția evidentă pe care o îndeplinesc, îl poți muta, te poți juca sau urca pe el. Prin urmare, atunci când alegi piese de mobilier, privește nu numai aspectul, ci și soliditatea și greutatea lui. Cel mai bine este să cauți mobilier cu colțuri rotunjite și margini netede. De asemenea, acordă atenție vopselei de pe mobilă – aceasta nu trebuie să conțină plumb.

Sursa de imagine: Photographee.eu / Shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial