Cateva sfaturi utile pentru parinti

Te-ai ales cu o papusa adevarata. Felicitari! E prima din viata ta si nu stii cum s-o ingrijesti mai bine. Mama-natura te-a ajutat sa o aduci pe lume, dar a uitat sa-ti dea instructiunile de folosire. Nici o problema, iti livram noi cateva ponturi!

Primele zile acasa alaturi de micutul tau sunt cele mai grele – sau cel putin asa ti se par acum, pentru ca este inceputul. In maternitate aveai o armata de oameni pe care sa contezi.

Acasa, trebuie sa te descurci de una singura sau, ma rog, cu ajutorul partenerului. Nu dispera, totul se invata, iar atunci cand crezi ca e ceva grav, apeleaza la sfaturile medicului pediatru. Nu ignora nici un sfat, oriunde l-ai auzit, citit, vazut.

S-ar putea sa-ti fie de folos intr-o situatie care iti pare fara iesire. Mama, bunica, vecina, prietenele care au copii mai marisori, toate iti pot transmite idei interesante si utile.
Nu strica sa le iei in considerare.

Abia ai asteptat vremea buna ca sa scoti bebelusul afara, nu-i asa? Dar, ca sa nu dai de necaz cu prichindelul, trebuie sa iei masuri suplimentare impotriva transpiratiei si caldurii. Pielea bebelusilor este mult mai sensibila, mai predispusa la urticarii, transpiratii, iritatii.

Cand iesi la plimbare, alege hainute din fibre naturale, nu sintetice, si nu-l infofoli! Baia de aer este binevenita, mai ales ca previne supraincalzirea bebelusului.

Poti sa-l lasi dezbracat complet timp de doua minute (daca are una – doua luni), 10 minute (daca are sase luni) sau chiar 15 minute (daca are un an) in aer liber. Dar nu la soare, ci la umbra, la o temperatura de cel putin 22 – 23oC.

I-au aparut micutului niste pete rosii, mici, pe tot corpul sau pe spate si fese? Chiar si niste basicute pline cu lichid? Bebelusul a transpirat si probabil va deveni agitat, fiindca nu-i dau pace senzatiile de intepaturi si prurit.

Baile in apa cu bicarbonat de sodiu sau hipermanganat de potasiu (solutia sa aiba culoarea alb-rozalie) ii vor face bine copilului. Iar dupa imbaieri, aplica pudra de talc in zonele iritate pentru a absoarbe excesul de umezeala.

A sosit vremea mesei!
Nu te speria daca micutul a devenit mofturos. Vara, nici tu nu prea ai pofta de mancare, daramite bebelusul.

Daca il alaptezi si nu mai vrea sa suga nu inseamna ca nu mai e bun laptele de mama. Deci nu renunta la alaptare. Medicii pediatri sustin ca vara nu este indicata trecerea bebelusului pe o alimentatie artificiala. Chiar daca micutul a implinit cinci luni, nu te grabi sa-i diversifici hrana.

Daca bebelusul continua sa fie capricios si sa refuze sanul, redu intervalul dintre mese. Daca cel mic este alimentat artificial, diversificarea se poate face mai repede, dar tot cu grija mare in perioada verii. Introducerea alimentelor noi se face in functie de preferintele prichindelului.

Atentie insa la mici detalii: fara zahar in piureul de legume si fara sare, delicat, vegeta (pana la aparitia dintisorilor) in mancare. Daca a implinit opt luni, poti sa-l incurajezi sa invete sa manance singur. Pentru ca incurajarea autoalimentatiei ajuta la dezvoltarea propriului eu.

Desi s-a deschis oficial sezonul fructelor si legumelor, nu toti copiii pot profita din plin de el. Cel putin cei mici trebuie feriti de cele care pot aduce necazuri alimentare. De pilda, fructele de kiwi sunt recomandate de abia dupa varsta de noua luni.

Fragii, capsunii, zmeura trebuie ocolite din cauza potentialului lor alergizant. Perele, prunele, pepenele si ciresele la fel, deoarece prezinta risc crescut de diaree.

Primul dinte poate aparea pe la 6 – 7 luni; la unii bebelusi are loc mai devreme, iar la altii mai tarziu, ceea ce nu este o tragedie.

Primii dintisori
Problemele intervin atunci cand inflamarea gingiilor se lasa cu dureri, febra.

Daca a scapat de acest proces chinuitor, e timpul sa treci la ingrijirea dintisorilor micutului. Evident, la opt – noua luni nu poti avea pretentia ca bebelusul sa se spele pe dinti. Asa ca va trebui sa-i cureti tu, zilnic, cu un tifon umezit.

Periutele speciale pentru bebelusi pot intra in functiune atunci cand micutul are deja opt – zece dintisori de lapte. Dar, atentie: pasta de dinti nu este recomandata la copiii sub trei ani!

Text: Alexandra Manaila; Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP

.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice