Câteva strategii eficiente care te pot ajuta să îți determini copilul să nu mai fugă de spălatul dințișorilor

Periajul dentar are un rol esențial în menținerea sănătății cavității bucale a micuțului tău, iar dacă nu îl înveți din timp cum să aibă grijă de dinții lui, sunt șanse mari ca dantura lui de adult să prezinte probleme serioase. 

Cu toate astea, să îl înveți pe cel mic să se spele pe dinți se poate dovedi, uneori, o adevărată aventură. Majoritatea micuților au tendința naturală de a se opune acestui obicei, mai ales dacă nu transformi această activitate într-una distractivă și care să nu i se mai pară atât de plictisitoare. În cele ce urmează, îți prezentăm câteva trucuri și sfaturi pe care le poți folosi și tu pentru a-l convinge pe micuțul tău să nu mai fugă de spălatul dințișorilor.

Profită de dorința micuțului tău de a imita orice faci tu

Strategia de a îi îndesa micuțului tău periuța în gură și de a te strădui să îi cureți dinții cu forța nu o să ducă nicăieri. Mai mult, din acel moment, cel mic va fugi, probabil, de periuța de dinți cu fiecare ocazie. O soluție mai bună ar fi să profiți de un mic truc psihologic: copiii au tendința să își dorească foarte mult să imite ceea ce fac adulții. Cu alte cuvinte, ai putea să folosești puterea exemplului personal. Poți începe prin a-l chema în baie atunci când tu și partenerul tău vă curățați dantura și prin a-i oferi și lui o periuță de dinți. Joaca cu periuța îl va ajuta să se împrietenească, încet-încet, cu periajul dentar și să își formeze un obicei pe termen lung. De asemenea, ar fi bine să vă vadă folosind și periuțe electrice, astfel încât, atunci când va ajunge la vârsta la care sunt indicate periutele electrice, să fie deja obișnuit cu ele și să nu îl sperie această schimbare bruscă. 

Transformă această activitate într-una distractivă 

Nimănui nu îi place o activitate care poate părea, la prima vedere, foarte plictisitoare. Dacă schimbi modul în care copilul tău percepe periajul dentar, cresc și șansele ca rezistența pe care o opune să fie minimă. Ai putea începe, de exemplu, prin a-i cumpăra accesorii amuzante pentru periuță și prin a transforma totul într-un joc haios. Ai putea chiar să folosești și muzica lui preferată. În general, un copil ar trebui să își spele dințișorii aproximativ două minute, cam tot atât cât durează, cel mai probabil, și piesa lui preferată. Fii cât mai creativ(ă) și cel mic va aștepta, cu siguranță, cu mare nerăbdare proxima ocazie în care vă veți spăla împreună dinții. 

Alege o periuță pe măsură și o pastă de dinți gustoasă

La prima vedere poate părea un detaliu insignifiant, însă periuța potrivită poate face minuni atunci când vine vorba de a-l convinge pe cel mic să dedice două minute periajului dentar. Alege o periuța cât mai moale, colorată și amuzantă, preferabil cu personajele lui preferate din desenele animate. Ideal ar fi chiar să cumperi mai multe și să îi dai voie ca de fiecare dată să își aleagă periuța pe care vrea s-o folosească în ziua respectivă. Și pasta de dinți ar trebui să fie una specială. În general, pastele de dinți pentru copii nu conțin fluor, deci nu există vreun pericol real dacă micuțul le înghite accidental. Prin urmare, dacă vrei ca activitatea să fie una cât mai plăcută, alege și o pastă de dinți cu un gust bun. În comerț găsești o mulțime de variante (gust de căpșuni, zmeură, banane, portocale etc.).

Recompensează-l ori de câte ori inițiativa vine din partea lui

O altă idee bună ar putea fi să îl recompensezi pe cel mic ori de câte ori inițiativa de a-și spăla dințișorii vine din partea lui, dar și ori de câte ori reușește să și-i spele fără niciun ajutor din partea ta. De exemplu, ai putea instala în baie un panou pe care să lipești abțibildurile lui preferate de fiecare dată când se descurcă bine. Sau ai putea să îi prelungești cu o jumătate de oră timpul pe care are voie să-l petreacă vizionând desene animate. Nu îi oferi, totuși, bomboane sau prăjituri pe post de recompense, pentru că în acest fel nu faci decât să crești riscul apariției cariilor.

În concluzie, dacă folosești măcar o parte dintre aceste mici trucuri, sunt șanse mai mari ca micuțul tău să învețe destul de repede cât de important e să își spele dințișorii și să își dorească să includă acest obicei în rutina sa zilnică. 

(P) Material realizat în colaborare cu Philips.

Foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau