Cauti o noua metoda de contraceptie?

De ce sa ramai pentru totdeauna adepta unei singure metode anticonceptionale? Tot timpul apar pe piata alternative imbunatatite la cele pe care le stii deja. In plus, in diverse etape ale vietii, metodele contraceptive trebuie schimbate. Alege ceea ce crezi ca ti se potriveste cel mai bine.

Medicul raspunde celor mai des intalnite intrebari despre contraceptie:
1. Iei pilula contraceptiva de ani de zile, dar acum te gandesti ca ar fi timpul sa ai un copil. Cat de repede poti ramane insarcinata?
De obicei, femeia isi recapata fertilitatea imediat dupa ce nu mai ia pilula contraceptiva, asa ca nu renunta la ea decat atunci cand esti pregatita sa devii mama. Este bine totusi ca, imediat dupa intreruperea tratamentului cu pilule, o perioada sa folosesti alte metode de contraceptie (prezervative sau diafragma), ca sa ai cel putin o luna cu ciclu normal. In felul acesta, vei putea programa nasterea si vei avea timp sa fii in forma pentru sarcina, luand vitamine si acid folic si renuntand la obiceiuri nocive, cum ar fi fumatul.

2. Esti la inceputul unei noi relatii. Ce metoda contraceptiva alegi?
Cuvantul-cheie: protejeaza-te! In primul rand, vei scapa de infectiile transmise pe cale sexuala, iar apoi – de o sarcina nedorita. Chiar daca e neplacut sa fii tot timpul in defensiva, sanatatea ta conteaza cel mai mult. Prezervativul e singura si cea mai buna protectie contra bolilor venerice. Femeile inteligente cumpara prezervative, iar barbatii inteligenti le folosesc.
Daca obisnuiesti sa iei pilule, continua sa o faci, pentru ca e cea mai sigura metoda de contraceptie, insa, in paralel, cere-i partenerului sa foloseasca prezervativul, pana cand simti ca il cunosti cu adevarat si poti avea deplina incredere in el.

3. Ai cati copii doresti, iar acum vrei o metoda contraceptiva care sa nu-ti mai dea bataie de cap.
Daca uiti deseori sa iei pilula, exista alternative de lunga durata pe care te poti baza. Dispozitivul intrauterin are un termen de valabilitate de pana la zece ani. Nu este, insa, recomandat oricui (de exemplu, femeilor care au cicluri abundente si dureroase), fiindca poate agrava problemele existente.
Mirena, un alt sistem intrauterin mai nou, este un dispozitiv din plastic, in forma de T, care este introdus in uter pentru o perioada de pana la cinci ani. Intrucat elibereaza hormoni cu o concentratie scazuta, ciclurile menstruale vor fi mai scurte si mai putin dureroase. In Occident, exista si alte metode (plasturele anticonceptional) sau sterilizarea permanenta.

4. Iei pilula contraceptiva pentru ca este eficienta, dar te temi de efectele ei secundare.
Inainte sa iei o hotarare, cantareste bine riscurile reale. Daca nu ai exces de greutate, nu fumezi si nimeni din familia ta nu a suferit de tromboza, riscurile sunt infime – mult mai mici chiar decat riscul unei sarcini. In plus, pilula a aparut in urma cu 40 de ani si de atunci a fost mult imbunatatita. Acum exista diverse tipuri de pilule, cele mai noi avand o concentratie mult mai scazuta de hormoni.
Oricum, e indicat sa-ti consulti medicul ginecolog care, dupa un consult riguros, iti va recomanda cea mai mica doza indicata pentru organismul tau. Poti urma tratamentul cu pilule pana la varsta de 50 de ani. Efectele secundare (migrenele sau durerile de sani) dispar, de obicei, in decurs de trei luni. Daca persista, cere-i doctorului sa-ti recomande alte metode.
De asemenea, exista pilule care vindeca sau amelioreaza acneea, pilozitatea excesiva ori afectiuni mai complicate, precum ovarul polichistic.

Ai grija de sanatatea ta – Alege cea mai buna metoda anticonceptionala
Acum exista numeroase variante contraceptive. Ghidul nostru te ajuta sa alegi varianta ideala pentru sanatatea, varsta si stilul tau de viata. Nu uita insa ca ultimul cuvant in alegerea finala il are medicul.

20 de ani
Alege prezervativul, pilula mixta (cu doua categorii de hormoni) sau injectia contraceptiva.
Avantaje Prezervativele te protejeaza de bolile venerice. Pilula mixta este cea mai eficienta pentru perioada de ovulatie, cand fertilitatea atinge punctul maxim. Injectia te scapa de grija pilulei la ore regulate.
Dezavantaje Prezervativele se pot rupe. Pilula poate avea efecte secundare si nu e recomandata daca fumezi mult. Injectiile trebuie facute de o asistenta sau de un doctor si pot cauza o crestere in greutate.

30 de ani
Alege pilula mixta, mini pilula, diafragma, implantul sau injectia contraceptiva.
Avantaje Ambele tipuri de pilule sunt eficace. Diafragma protejeaza de infectiile pelviene. Injectiile te scapa de grija pilulei care trebuie luata la ore fixe. Implantul se schimba doar o data la trei ani.
Dezavantaje Pilula mixta si mini pilula trebuie luate la aceeasi ora. Diafragma poate fi incomoda. Implantul poate cauza sangerari neregulate. Injectiile trebuie facute la un cabinet medical si pot cauza o crestere in greutate.

40 de ani
Alege diafragma, dispozitivele intrauterine (sterilet), sistemele intrauterine tip Mirena, sterilizarea sau, daca nu fumezi, pilula mixta.
Avantaje Dispozitivele intrauterine au o valabilitate intre trei si zece ani, timp in care te poti baza pe ele. Sistemele tip Mirena reduc durerile menstruale, cantitatea si durata menstrei. Sterilizarea exclude complet riscul unei sarcini.
Dezavantaje Dispozitivele intrauterine pot provoca dureri la menstruatie. In schimb, sistemele tip Mirena pot stopa ciclul. Sterilizarea este definitiva si, deci, ireversibila.

Text: Ioana Alina Avram, Consultant: dr. Radu Vladareanu, medic primar obstetrica ginecologie, doctor in stiinte medicale, sef de lucrari UMF „Carol Davila, Clinica de obstetrica ginecologie a Spitalului „Sf. Pantelimon; Foto: STOCKBYTE.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Contraceptie si planning