Cauze ascunse ale infertilității. Ce să faci dacă nu rămâi iar însărcinată, deși prima sarcină a fost una foarte ușoară

Dacă ți-ai dori foarte mult să rămâi iar însărcinată după ce puiul tău a crescut, iar „minunea' întârzie să apară, cel mai important este să nu te învinovățești și să accepți că poate ai nevoie de câteva investigații mai amănunțite. Nu este cazul să te gândești încă la FIV (fertilizare in vitro), adopție sau să te rezumi la un singur copil, deși infertilitatea definită ca  incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după 12 luni de raporturi sexuale regulate şi neprotejate te poate afecta și pe tine, chiar dacă prima dată totul a fost foarte simplu. Potrivit unui studiu iniţiat de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România (ARUR), unul din patru cupluri (adică 15% din populaţia reproductivă) se confruntă cu această problemă.

Principalele cauze de infertilitate feminină identificate de medici, potrivit sursei citate, sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioza (17%) și rezerva ovariană redusă (15%). Dintre cele de natură masculină identificate de specialiști, cele mai frecvente sunt problemele de la nivelul spermogramei.

Dacă nu reușești să rămâi însărcinată, aceste recomandări îți pot fi de folos.

Investigații amănunțite

De multe ori, infertilitatea are și cauze ascunse, iar primul pas e să te programezi la medic și să-ți faci un set de examinări, atât tu, cât și partenerul tău. Vei avea nevoie de analize de sânge pentru a determina nivelul hormonilor implicaţi în ovulaţie, de ecografii, precum și de analize ale uterului, trompelor şi colului uterin. Partenerul tău va trebui să facă și el analize de sânge pentru a determina nivelul de testosteron, dar şi analize de laborator ale materialului seminal. Dacă ești palidă, încercănată și ai slăbit destul de mult în ultima perioadă fără a face schimbări în dieta ta, s-ar putea să te confrunți cu astenia de primăvară sau cu boala celiacă (intoleranța la gluten). Dacă nu știai, infertilitatea este o complicație care poate surveni în urma netratării unei afecțiuni destul de răspândită în rândul femeilor, boala celiaca. Aceasta poate apărea atât în cazul femeilor, dar și în cel al bărbaților.

Schimbări ale modului de viață

Dacă ești dependentă de muncă și te stresezi din orice, ba chiar ai făcut din sarcină o prioritate, s-ar putea să nu acționezi neapărat bine. Încearcă să muncești mai puțin, să nu mai stai ore suplimentare la muncă, iar dacă copilul cel mare are mai puțin de doi anișori, cere ajutorul bunicilor pentru a mai avea timp și pentru tine. 

Bucură-te de timpul petrecut alături de el, fii cât mai prezentă în viața celui mic și nu lăsa ca problema ta să te acapareze. Dacă în ultima vreme ai mâncat mereu pe fugă sau ai ținut o dietă drastică, s-ar putea ca organismul tău să fie slăbit și să ai multe carențe de vitamine și minerale. Poți să reduci consumul de cafea și alcool, iar dacă fumezi, disciplinează-te astfel încât să nu ai nevoie de mai mult de două-trei țigări zilnic. Mănâncă multe crudități și încearcă să te hidratezi corespunzător, să faci mișcare și să limitezi cosmeticele, mai ales vopseaua de păr, autobronzantul și crema depilatoare. Înlocuiește-le cu variante naturale, cum ar fi henna, sau produse bio, fără chimicale. De asemenea, ai grijă la expunerea la radiaţii electromagnetice telefon, tabletă, televizor, calculator, cuptor cu microunde. Toate acestea pot avea o contribuție la problema ta.

De foarte multe ori, infertilitatea are cauze ascunse sau e consecința mai multor factori cumulați. Investigațiile amănunțite, o stare emoțională optimă și un mod de viață sănătos te pot aduce cu un pas mai aproape de împlinirea visului tău.

Sursă foto: Unsplash.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Bioclinica


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton