Ce ar trebui sa stii in prima luna dupa nastere

In timp ce tu incerci sa te obisnuiesti cu fericirea, dar si cu socul de a fi mama, copilul tau abia nascut incearca, deasemenea, sa se obisnuiasca cu noua sa viata – cea din afara pantecului tau.

Copii sunt in general foarte alerti in prima ora dupa nastere. Dupa ce incepe alaptare, ei vor urina de 7, 8 ori pe zi sau chiar mai mult.

Daca urineaza prea putin, ar putea fi un semn ca are nevoie de mai multe lichide.
Ai grija sa iti hranesti bebelusul de cel putin 8 ori pe zi.

Primele scaune ale acestuia vor fi verde-inchis si vor contine urme de meconiu. Aspectul scaunului se va schimba treptat, in prima saptamana. Copii alaptati la san vor avea un scaun galbui, de consistenta vascoasa.

La inceput, copilul va avea cel putin un scaun pe zi, dar acestea vor deveni mai rare dupa prima luna. Unii pot avea scaun dupa fiecare masa, altii o data pe zi, iar altii o data pe saptamana.

Majoritatea bebelusilor scad in greutate imediat dupa nastere, ceea ce este un lucru normal.
Buricul copilului ar trebui sa ramana uscat, de aceea indoaie scutecele in fata astfel incat buricul sa ramana in afara scutecului.

Daca observi o sangerare purulenta , un miros urat sau o zona rosiatica in zona buricului, mergi cu copilul la medicul pediatru.

Buricul se va usca, va capata o culoare brun-inchis si va cadea dupa 7-10 zile de la nastere.

Proceduri in spital
Dupa nastere, pe perioada spitalizarii, copilului i se vor face o serie de teste inainte de a pleca acasa.

1. Testul APGAR este efectuat la un minut dupa nastere si se va repeta la cinci minute dupa nastere. Aceasta evaluare rapida ajuta la determinarea nevoii de asistenta medicala de urgenta a copilului.

Nou-nascutul primeste intre 0 si 2 puncte pentru fiecare din urmatorii parametri: freventa cardiaca,
respiratie spontana mobilitate, reflexe plantare si coloratia tegumentului.

La cinci minute dupa nastere, majoritatea copiilor obtin scoruri cuprinse intre 7 si 9 si mai putini, 10.
Este important sa stii ca scorup APGAR nu are legatura cu starea de sanatate pe termen lung a copilului, cu comportamentul viitor al acestuia sau cu nivelul de inteligenta.

2. Eritromicina sub forma de solutie se pune in ochii nou-nascutului la o ora dupa nastere. Este o procedura obligatorie pentru a preveni infectiile la nivelul ochilor. Solutia nu iteapa si nu raneste ochii, insa ii va incetosa vederea timp de cateva minute.

3. Injectia cu vitamina K
nu este o procedura obligatorie, insa majoritatea spitalelor obisnuiesc sa faca o astfel de injectie la scurt timp dupa nastere.
Vitamina K are rol in coagularea sangelui, iar copii se nasc cu o deficienta de Vitamina K, organismul lor incepand sa o produca la cateva zile dupa nastere.

4. Vaccinul impotriva hepatitei B. Acesta se efectueaza in spital, dupa nastere.

5. Analizele de sange pentru afectiuni congenitale se efectueaza inainte ca mama si copilul sa fie externati din spital.

Nou-nascutul trebuie sa se adapteze la noua lume in care a intrat. Are nevoie de odihna, hrana si confort. Instinctiv, cauta iubire si consolare in bratele celor apropiati si in special al mamei. Modul in care copilul reactioneaza la lumea inconjuratoare depinde si de personalitatea acestuia.

Fiecare copil este unic si pe masura ce veti incepe sa va cunoasteti mai bine, vei invata cum sa-l alinti, cum sa-i vorbesti si cum sa-i anticipezi, instinctiv, nevoile.

Sursa: Sarcina ta pas cu pas – Ghid complet pentru viitorii parinti', Tori Kropp, Ed. Polirom.
Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton