Ce ar vrea pediatrul tău să știi

Regurgitează sau vomită? Ia suficient în greutate? E normal să tușească? Ar trebui să-l trezesc pentru masă? Mândră, dar foarte obosită, mămica începătoare își pune o mulțime de astfel de întrebări. Oricât de multe ar fi citit înainte de naștere, oricât de tare încearcă să o liniștească soțul, rudele și prietenii, intră des în panică în primele luni de viață ale bebelușului. Medicul pediatru Amelia Dan răspunde la întrebările cele mai frecvente.

1. Ia suficient în greutate? Cei mai mulți dintre părinți sunt extrem de îngrijorați la gândul că bebelusul nu iau în greutate. În primele trei-patru zile, nou-nascuții pierd oricum 10% din greutatea lor – cei hrăniți la sân chiar mai mult, fiindcă de obicei secreția lactată nu se instalează imediat. După prima săptămână, bebelușul începe să ia în greutate.

Daca în primele 2 săptămâni după naștere nu recuperează pierderea în greutate, este posibil ca pediatrul să recomande o suplimentare cu formulă.

 

2. De ce vomită? Se impune aici o distincție: mulți dintre părinți cred că bebelușul vomită când el doar regurgitează – sau invers. Regurgitarea apare în primul sfert de oră după masă și în cantitate mică.

Se întâmplă pentru ca mușchiul care „închide stomacul nu este suficient de bine dezvoltat imediat după naștere și asta permite laptelui să „urce din nou. Eviți surprizele dacă ții copilul în poziție semiridicată în timpul mesei,  faci pentru eructare, apoi îl pui tot în pozitie semiridicată pentru siesta – fără joaca „de-a avionașul.

 

3. Cum îngrijesc buricul? Mulți dintre părinți se tem să-i facă baie bebelușului cât nu e detașat cordonul ombilical. Baia se face din prima zi. Pentru că apa de la chiuvetă nu este microbiologic pură, până la căderea buricului, apa pentru baie trebuie fiartă și răcită – temperatura optimă este de 37-38°C.

Unii medici recomandă ca buricul să fie lasat liber. Personal, recomand să fie înfășurat în compresă sterilă îmbibată în alcool alb de 70°, care sterilizează și deshidratează, compresă se va schimba de fiecare dată când se schimbă scutecul.

 

4. De ce are scaunul „ciudat? Și de câte ori pe zi e normal să facă? Aici nu se pot aplica reguli stricte. Unii „ies de 2-3 ori pe zi, alții murdăresc scutecul mult mai des, poate chiar după fiecare masă. În general, cu cât sistemul digestiv se dezvoltă, cu atât vei schimba din ce în ce mai puține scutece mirositoare.

Nu neapărat numărul de scaune este de luat în considerare, ci consistența și culoarea. Un scaun prea moale nu e în regulă, și nici unul de culoare albicioasă – denotă o suferință a ficatului.

 

5. Trebuie să decalotez? Decalotarea manuală a penisului la băieței este necesară, se face prima oară pe la o lună și se termină după primul an. Procedeul este nedureros pentru copil, dar multe mame se tem… Puțin câte puțin, fără a forța, se spală locul cu apă și săpun. Dacă după primul an părintele nu a reușit decalotarea completă, trebuie mers la un chirurg.

Care sunt urgențele reale
Când bebelușul varsă după fiecare masă, în jet, lapte nedigerat și nu crește în greutate, când are febră care depășește 38°, indiferent dacă e însoțită sau nu de alte simptome, sau când tușește, consultă de urgență pediatrul.

Dacă ceva e în neregulă peste noapte, nu aștepta pînă dimineața să dai telefon doctorului – starea unui bebeluș bolnav se poate deteriora rapid de la o oră la alta. Du-te la cel mai apropiat spital cu serviciu de urgență, la camera de gardă.

Consultant Amelia Dan, medic pediatru (CMI Pediatrie)

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton