Ce au descoperit inspectorii APC după analiza apei plate folosită pentru bebeluși

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a realizat un studiu în cadrul căruia a analizat 12 mărci de apă comercializate pe piața din țara noastră în scopul hidratării și preparării hranei pentru bebeluși.

În urma analizei s-a descoperit că în cazul multor produse pe etichetă nu este specificată în mod corespunzător compoziția chimică, iar acest lucru ar putea reprezenta un pericol.

Ba mai mult, în cazul unor mărci s-a constatat că apa destinată special bebelușilor are exact aceeași compoziție și provine din aceeași sursă ca și apa plată destinată consumului adulților, doar că este la un preț mai ridicat.

Apa reprezintă aproximativ 75% din masa corporală a unui sugar, 60% din cea a unui adult şi 50% din cea a unei persoane în vârstă. Acesta este motivul sugarii au nevoie de 3 ori mai multă apă decât adulţii, raportat, desigur, la greutatea lor. Necesarul zilnic este de circa 120 ml/kg corp.

În acest sens, apele minerale naturale plate (necarbogazoase) cu mineralizaţie scăzută (oligominerale) reprezintă alegerea optimă, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 978/2006.

La ce trebuie să fim atenți atunci când alegem apa pentru bebeluși

– să fie slab mineralizată – conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 500 mg/l;
-conţinutul de sodiu este mai mic de 20 mg/l;
– să corespundă pentru prepararea alimentelor destinate sugarilor – această recomandare ar trebui făcută pe etichetă numai după efectuarea de teste clinice conform legii.
– conţinutul în fluoruri să fie mai mic de 1,5 mg/l. Apele potabile cu un conţinut de fluoruri mai mare de 1,5 mg/litru nu sunt recomandate pentru consumul regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani.
– conţinutul de nitraţi să fie mai mic de 50 mg/l, aspect foarte important în alegerea apei pentru bebeluşi, deoarece din cauza acestora poate apărea methemoglobinemia, boală cunoscută și sub denumirea de boala albastră a noilor născuți, care este de fapt o intoxicație acută cu nitrați.

În cazul sugarilor hrăniți artificial în primele 12 luni de viață, adică cu lapte praf, probabilitatea apariției bolii albastre crește, datorită faptului că la sugarii hrăniți artificial se dezvoltă o aciditate gastrică scăzută, situație ce permite dezvoltarea bacteriilor nitrat-reducătoare care convertesc nitrații în nitriți.

Cum trebuie păstrată apa plată

Potrivit APC, o mențiune corectă și utilă consumatorului este cea folosită doar de către 25% dintre producători, respectiv „A se depozita în loc răcoros, 4-25 grade Celsius, ferit de îngheț și soare.'

Atenție, în zilele de vară cu temperaturi peste 25 grade Celsius păstrarea apei platei în condiții necorespunzătoare din punct de vedere al temperaturii, duce la migrarea unor substanțe din compoziția ambalajului de plastic cum ar fi bisfenol A (BPA), ftalați și dioxine, substanțe responsabile cu apariția anumitor afecțiuni cum ar fi: obezitate, infertilitate, atacuri cardiace și cancer!

În privința modului de utilizare a apei plate după desigilare, doar 25% dintre producători oferă instrucțiuni clare privind folosirea apei destinate hidratării și preparării hranei bebelușului, cum ar fi: „Sticla desigilată se păstrează în frigider. Dacă a fost desigilată de mai mult de 2 zile, atunci apa trebuie fiartă înainte de utilizare' sau „După deschidere, păstrați sticla ferită de lumină la o temperatură de maxim 10 grade Celsius. Dacă sticla este deschisă de mai mult de 2 zile, recomandăm fierberea apei înainte de utilizare'.

Tabelul în care se specifică compoziția chimică pentru eșantionul de produse analizate. Dă click pe imagine pentru a se mări!

tabel_compozitie_chimica_apa_plata_bebelusi

Sursa: apc-romania.ro


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie