Ce drepturi au mamele care se întorc la serviciu după concediul de creștere a copilului

Dacă ai fost în concediu de creștere a copilului, sau dacă încă mai ești, atunci e important să știi care sunt drepturile tale odată ce te întorci la locul de muncă. Iată-le pe cele mai importante!

Timp de 6 luni, angajatorul nu are dreptul să-ți desfacă contractul de muncă

Indiferent de ceea ce se întâmplă la locul tău de muncă, cu excepția falimentului afacerii respective, după ce te întorci din concediul de maternitate angajatorul nu are dreptul să te dea afară timp de 6 luni. Conform legii, această măsură se aplică atât mămicilor care stau un an acasă, cât și celor care optează pentru concediul de doi ani.

Ai dreptul la pauză de alăptare sau program de muncă redus

Legea spune că imediat după întoarcerea la muncă, din concediul de maternitate, angajatorul este obligat să-ți ofere fie două pauze a câte o oră, pauze de alăptare, fie un program de muncă redus cu două ore.

După concediul de maternitate, ai dreptul la un stimulent de inserție

Dacă alegi să te întorci la muncă cu cel puțin 60 de zile înainte de data finalizării concediului de creștere a copilului, ai dreptul la un stimulent de inserție. Valoarea acestui stimulent este de 650 lei și îl vei primi până când copilul va împlini 3 ani.

Foto – Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Utile