Ce este ADHD la copii si care sunt simptomele

ADHD la copii (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), sau in romana, tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie, este o tulburare de comportament. Dupa cum ii spune si numele, afectiunea se manifesta in principal printr-un deficit sporit de atentie.

Multe dintre simptomele ADHD sunt obisnuite pentru orice copil. Astfel, pentru a pune un diagnostic cert, medicul trebuie sa evalueze copilul folosind mai multe criterii.
ADHD la copii e in general diagnosticat pana in varsta adolescentei, in jurul varstei de 7 ani.
Copiii mai mari care au simptomele ar pute avea ADHD, insa cel mai probabil au avut simptome si mai devreme.

Care sunt simptomele ADHD la copii

1. Egocentrism

Unul din principalele semne de ADHD la copii este incapacitatea de a empatiza, de a isi da seama de dorintele si nevoile altor persoane. Acest simptom le poate genera pe urmatoarele doua.

2. Intrerupere constanta

Comportamentul egocentrist poate face ca un copil cu ADHD sa ii intrerupa pe ceilalti in timp ce vorbesc sau sa intre in discutii in care nu sunt implicati.

3. Dificultate in a avea rabdare

Copiii cu ADHD pot avea dificultate in a isi astepta randul in colectivitate, cand vine vorba de jocuri, raspuns la intrebari si alte activitati.

4. Furtuni emotionale

In cazurile de ADHD la copii, pot exista situatii cand ai impresia ca ai de-a face cu o reala furtuna emotionala.
Celor mici le este greu sa isi mentina emotiile sub control si pot avea iesiri de furie in cele mai nepotrivite momente.

5. Nu pot sta locului

Cel mai adesea, copiii cu acest diagnostic nu au stare. Se ridica, fug, se agita si se foiesc in scaun, daca sunt obligati sa stea jos.

6. Nu se pot juca incet

Faptul ca nu au stare ii determina sa nu poata sa se joace in liniste sau sa joace jocuri ce nu presupun activitate fizica.

7. Lucruri neterminate

Copiii cu ADHD pot fi interesati de numeroase domenii si subiecte de interes, insa le poate fi dificil sa il duca la bun final.
De exemplu, incep un proiect sau o sarcina, dar la scurt timp trec la altceva, fara sa finalizeze lucrul de care se apuca.

8. Lipsa de concentrare

Copiii cu ADHD pot avea probleme de concentrare, chiar si cand cineva li se adreseaza direct. Vor spune ca te asculta, dar nu vor putea sa iti reproduca ceea ce tocmai le-ai spus.

9. Evitarea sarcinilor ce presupun efort mental sustinut

Aceeasi lipsa de concentrare poate face ca un copil cu ADHD sa evite activitatile ce presupun un efort mental indelungat, precum facutul temelor sau concentrarea la orele de curs.

10. Greseli

Copiilor cu acest diagnostic le este greu sa urmeze instructiuni ce presupun planificare sau executia unui plan prestabilit.
Acest lucru ii poate face sa greseasca frecvent, insa asta nu indica lene sau lipsa de inteligenta.

11. Pot fi visatori

ADHD la copii nu se manifesta neaparat galagios si cu multa miscare. Un alt semn este si un copil tacut si mai retras, un copil ce priveste des in gol si ignora ce se intampla in jurul sau.

12. Dezorganizare

Un copil cu ADHD ar putea avea probleme in gestionarea sarcinilor si ale activitatilor.
Asta poate genera probleme la scoala, deoarece le e greu sa prioritizeze temele si proiectele, inaintea altor activitati.

13. Uita mai frecvent decat alti copii

Copiii cu ADHD pot avea momente in care uita mai des. De exemplu, pot uita de unele cerinte din tema, isi pot pierde obiectele personale mai usor, precum jucariile.

14. Au un cumul de simptome in diferite medii

Un copil cu ADHD va avea aceste simptome sau un cumul de simptome in mai multe conditii, precum atat la scoala, cat si acasa.

Cand e cazul sa te ingrijorezi

Toti copiii vor manifesta o buna parte din aceste comportamente la un moment dat. Ar trebui insa sa te ingrijorezi daca:

  • Copilul tau are frecvent simptome de ADHD
  • Comportamentul le afecteaza rezultatele la scoala si interactiunea cu colegii sau profesorii.

ADHD este o afectiune tratabila. Daca ai un copil ce a primit acest diagnostic, discuta cu medicul despre cel mai indicat tratament

Citeste si: Scrisoarea unui parinte de copil cu ADHD

Sursa articol: healthline.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau