Ce este boala obrajilor palmuiti, a cincea boala a copilariei

Esti ingrijorat ca cel mic ar putea suferi de boala obrajilor palmuiti, numita si a cincea boala a copilariei? Vezi ce este, care sunt simptomele si cum se trateaza.

Ce este boala obrajilor palmuiti

Boala obrajilor palmuiti este o boala a copilariei ce afecteaza cu precadere copiii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani, ce mai este cunoscuta sub denumirile de parvoviroza b19 sau a cincea boala a copilariei.
Desi de obicei o fac copiii mici, poate aparea la orice varsta si se estimeaza ca 6 din 10 adulti vor face aceasta boala in viata.
In general, boala obrajilor palmuiti nu este o afectiune grava, cei mai multi din cei care o fac nici nu stiu ca o au. Boala dispare adesea fara complicatii.

Cum se raspandeste

Asemanator celorlalte boli ale copilariei, precum varicela, boala obrajilor palmuiti se raspandeste prin aer, cand un copil infectat tuseste, rade sau stranuta.

Boala obrajilor palmuiti: simptome

Simptomele celei de-a cincea boli a copilariei sunt similare cu cele ale unei raceli banale:

  • stranut
  • secretii nazale apoase
  • dureri in gat
  • dureri de cap si in unele cazuri febra usoara
  • roseata in obraji

Simptomul principal al acestei boli este insa, dupa cum spune si numele, rosul in obraji, ca si cum obrajii ar fi fost palmuiti.
Rareori, in ciuda numelui, eruptia aparuta nu ramane neaparat la nivelul obrajilor, ci se poate raspandi pe restul corpului: pe spate, pe maini, pe piept, picioare, palme si talpi.

Unul din patru cazuri de boala obrajilor palmuiti nu manifesta niciun simptom, astfel ca poate fi greu de observat.
Cand eruptia apare la nivelul obrajilor, copilul nu mai este contagios.

Tratamentul pentru boala obrajilor palmuiti

Aceasta boala ar trebui tratata in mod similar cu alte infectii virale: cu odihna, lichide si tratamente simptomatice, precum paracetamol sau ibuprofen, la indicatiile medicului.

Roseata dispare adesea in careva zile, desi in unele cazuri poate dura si saptamani. Infectia va ramane insa in organism pentru 4, pana la 20 de zile din momentul aparitiei eruptiei.

Boala obrajilor palmuiti, in timpul sarcinii

Cand vine vorba de aceasta boala a copilariei, femeile insarcinate sunt cele mai supuse riscurilor.
Daca contactezi acest virus si nu ai facut boala anterior, mai ales daca se intampla in primul trimestru de sarcina, acest lucru creste riscul de avort spontan.
Cu toate acestea, majoritatea femeilor insarcinate care au luat aceasta boala au nascut copii sanatosi.
Daca banuiesti ca ai putea suferi de a cincea boala a copilariei, contacteaza medicul. Acesta iti va putea confirma diagnosticul cu o simpla analiza de sange, pentru testarea anticorpilor.

Citeste si: Oreionul la copii – simptome şi tratament

Sursa articol: goodtoknow.co.uk


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau