Ce facem iarna in casa?

Mamicile au foarte multe de facut, incepand cu traditionala curatenie de iarna, pregatirea meselor, aprovizionarea pentru Sarbatori, incat nu cred ca este recomandabil sa le mai dam o sarcina in plus – aceea de a tine prichindeii ocupati…

Asa ca va trebui sa le dam de lucru copiilor singurei sau impreuna cu taticii!

Ieslea de Craciun
Ati vazut ca, pentru catolici, scena nasterii Domnului in iesle este nelipsita la Craciun, insa si pentru ortodocsi aceasta iesle a devenit foarte obisnuita in ultima vreme.

Copilul ar putea invata multe despre adevarata semnificatie a Craciunului daca am construi aceasta iesle impreuna. Ne trebuie o cutie din lemn, daca se poate, daca nu – din carton, putina iarba uscata sau muschi de copac (adunat vara de la munte), animalele traditionale din seturile de animale care se gasesc pe piata (oaie, vaca, magar), un leganus cu un bebelus in el din setul papusii si o papusa mai mare imbracata in hartie creponata, precum a vazut pe Fecioara Maria in icoane.

Cu aceste personaje puse in scena, povestea nasterii lui Iisus citita din Biblia pentru copii pare mai vie. Am incercat anul trecut asa ceva, dar am avut norocul sa gasesc personajele de cumparat – Fecioara, Iosif, Pruncul si Magii, si copiii care au construit ieslea s-au jucat „de-a nasterea lui Doamne-Doamne, repetand la infinit povestea citita de mine, doua saptamani la rand, fara sa se plictiseasca.

Pentru pasari
Au ramas pe langa noi bietele vrabiute, gugustiucii, sticletii si mai stiu si eu ce alte pasarele care nu obisnuiesc sa plece in alte tari. Poate ca este timpul nu doar sa le ajutam sa treaca peste iarna, ci si sa le studiem putin.

Am putea sa le ajutam facandu-le casute din cutiile de carton de la sucurile la doi litri, in care sa decupam o intrare generoasa, la intrare putem infige un bat pe care pot ele poposi inainte de a intra in casuta, si sa punem inauntru un vas mic cu seminte pentru pasari.

Atarnam cutia la geam si observam zilnic ce se intampla. O alta idee ar fi sa inmuiem in miere conurile de brad adunate asta-vara la munte si apoi sa le tavalim prin seminte pentru pasarele. Le lasam o zi, sa se „odihneasca, apoi le legam cu sfoara de ramurelele dezgolite ale copacului din fata ferestrei sau de grilajul de la geam. Veti asista la un festin al vrabiutelor.

Tarile Nordice
Realizam un fragment de viata, asa cum este ea in tara lui Mos Craciun, folosind polistiren expandat in chip de gheata. Pe el lipim, decupate din polistiren sau din carton, un urs polar, un om de zapada, un explorator – care poate fi si un omulet de la seturile de jucarii ale copilului, o saniuta facuta din scobitori si carton, eventual un ren de la setul de animale, brazi mici de plastic sau din carton, colorat de copil, un Mos mic jucarie, si ne jucam de-a satul lui Mos Craciun.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice