Ce faci atunci cand copilul inghite un corp strain

In primii ani de viata, instinctul celor mici este sa duca orice la gura si, nu de putine ori, pot avea loc accidente. In timp ce unele obiecte ingerate pot fi comestibile si pot sa nu puna probleme, altele, precum jucariile, monede sau obiecte din casa pot pune cu adevarat viata in pericol micutului. Iata cum a reactionezi si cum sa identifici riscurile in cazul ingerarii de corpuri straine de catre copilul tau.

Medicul Craiu Mihai, specialist in pediatrie, a sintetizat un mic ghid pentru parinti pe pagina sa de Facebook numita Spitalul Virtual pentru Copii. Acolo, doctorul explica in ce conditii e cazul sa te alertezi daca cel mic a inghitit o jucarie, o moneda sau un alt corp strain.

Ce faci atunci cand copilul inghite un corp strain

„In ultimele zile am intalnit la CPU INSMC „Alessandrescu-Rusescu” şi in SVC scenarii ale unor cazuri in care au fost înghițite corpuri străine non-alimentare, din greşeală, de către copii mici.

Ce este de făcut in cazul in care un copil bagă in gură un corp străin şi il înghite accidental?

Depinde de natura corpului străin, de forma şi dimensiunile lui şi de locul în care se află in corpul copilului dumneavoastră.

Dacă este un corp metalic mic (o monedă de 50 de bani în cazul acestui pacient din imagine) este extrem de putin probabil să apară efecte adverse şi acesta se va elimina prin materiile fecale după ce a parcurs incet (in 2-3 zile) tot tubul digestiv.

Periculoşi sunt acei corpi străini care rămân blocați pentru că sunt prea mari (mai lungi de 6 cm şi cu grosime mai mare de 2 cm) sau au margini tăietoare sau înțepătoare sau conțin material coroziv (cum sunt bateriile).

Daca un corp străin trece de esofag şi ajunge în stomac (in poza se vede că moneda este mai jos decât punga de aer a stomacului) acesta va ieşi singur, de obicei.

Semne de pericol – varsaturi violente, senzatia de nod in gât si salivare excesivă. Acestea apar in cazul blocării corpului străin de obicei în sfincterul esofagian inferior. Unii copii pot avea modificări de voce sau de respirație dacă a rămas chiar in gât (orofaringe) acel corp strain. In aceste cazuri IMEDIAT LA SPITAL. Apelați 112.

Diagnosticul de certitudine, pentru a lua cea mai buna decizie de tratament, il pune radiografia abdominală „pe gol” (adica făra substanța de contrast) cu pacientul stând în picioare, pentru corpii radioopaci.

Rareori e necesara endoscopia pentru a extrage corpii blocați sau tăietori/înțepători sau baterii alcaline.

Daca ingestia se repeta de mai multe ori este necesara o evaluare la specialistul neurolog pediatru sau la psiholog.”

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau