Ce faci atunci cand copilul tau are temperatura

Febra reprezinta un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii, insa nu este, in sine, periculoasa, cu exceptia cazurilor in care depaseste 40 de grade C, ne linistesc medicii.

O febra mare nu masoara neaparat gravitatea bolii, si, cu exceptia cazurilor in care este cu adevarat periculoasa (temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius), singurul avantaj al scaderii febrei este confortul copilului. Scaderea febrei nu inseamna, insa, asa cum gresit cred parintii, ca cel mic s-a vindecat. Cata vreme organismul, in lipsa medicamentelor, produce febra, inseamna ca infectia nu a trecut.

In primul rand, de la ce temperatura in sus vorbim despre febra?

De la 38 de grade Celsius in sus, spun medicii, care ne sfatuiesc sa nu ne alarmam la primul semn de febra. Insa trebuie sa luam in serios o temperatura mai mare de 38 de grade Celsius, in cazul unui copil mai mic de trei luni.

Ce se petrece atunci cand copilul face febra?

Totul incepe in hipotalamus (centrul creierului), care functioneaza ca un termostat – stie/controleaza temperatura pe care ar trebui sa o aiba corpul si transmite mesaje pentru a fi menti­­­nuta in acei parametri. Aici se impune o paranteza, sa explicam ca temperatura normala a corpului poate fi de 37 ºC sau putin mai mica si ca, pe parcursul unei zile, temperatura noastra este mai mica dimineata fata de seara, chiar atunci cand nu suntem bolnavi.

Atunci cand bacteriile sau virusurile patrund in organism, declanseaza reactii chimice pe care hipotalamusul le percepe, regland apoi termostatul la  alte cote. Cercetatorii cred ca acest lucru se intampla din doua motive – pe de o parte, o temperatura mai ridicata ar face organismul un loc mai putin prietenos pentru „intrusi, pe de alta parte, este un semnal in lipsa caruia nu am putea percepe ca suntem bolnavi (in lipsa altor simptome).

Odata ce hipotalamusul seteaza o temperatura „de avarie, corpul actioneaza in acest sens. Frisoanele, de exemplu, sunt tocmai o incercare a corpului de a ajunge la temperatura programata de hipotalamus si se petrec chiar daca in camera e foarte cald sau cel mic are 10 paturi in preajma. Cand corpul ajunge la temperatura „programata (pe care o percepe ca normala), frisoanele vor inceta. In prezenta medicamentelor, corpul primeste semnalul ca trebuie sa se racoreasca, si asta se face prin transpiratie.

Pentru un copil cu un sistem imunitar puternic, o febra nu constituie motiv de ingrijorare, ci cauzeaza doar disconfort, pentru care medicul poate recomanda (sau nu) administrarea de acetaminophen sau ibuprofen, care impiedica hipotalamusului sa dea drumul la „cal­dura. Aspirina este contraindicata in cazul copiilor, din cauza riscului de sindrom Reye – o afectiune relativ rara, dar foarte grava, care afecteaza sistemul nervos central (creierul) si ficatul.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton