Ce fel de parinte esti?

Copiii isi incep viata iubindu-si parintii, pe masura ce cresc ii judeca, insa, dupa un timp, ii mai si iarta. (Oscar Wilde)

A fi parinte este una dintre cele mai importante meserii pe care o vom avea vreodata. Si, ca orice alta meserie, presupune abilitati ce trebuie invatate.

Cu toate acestea, pana de curand, nimeni nu considera ca este necesar sa inveti sa fii parinte. Toti credeau ca e suficient sa-si creasca copiii in acelasi mod in care au fost si ei crescuti. Si, din pacate, dragostea nu este suficienta.

Astazi, foarte multi dintre noi nu numai ca nu ne crestem copiii cum am fost noi crescuti (pentru ca avem acces la alte surse de informare, la alte modele de comportament), ci uneori chiar nu vrem sa repetam greselile parintilor nostri (caci cine nu invata din greselile trecutului este condamnat sa le repete).

Numai ca este posibil ca noile teorii despre viata, pe care le construim si in functie de care ne crestem copiii, sa fie, sub anumite aspecte, in dezavantajul copilului nostru.

De exemplu, daca il crestem cu prea multa libertate si rasfat, copilul va fi un adult plictisit, apatic, fara initiativa, care va astepta ca ceilalti sa-i anticipeze dorintele, isi va gasi greu de lucru, se va feri sa ia decizii, nu va fi perseverent si se va atasa de parteneri de viata care sunt indulgenti cu el; va fi ales, nu va alege.

Daca il crestem prea responsabil, ii va fi greu sa se relaxeze, va tinde sa preia asupra sa prea multe obligatii, va lupta sa nu ii dezamageasca pe altii, se va simti vinovat daca nu va fi coplesit de munca, nu isi va admite momente de relaxare, nu va sti ce inseamna sa te simti bine in familie.

Daca il pedepsim des si pentru orice, va tanji dupa revansa, va privi lumea cu invidie si gelozie, va fi foarte critic cu ceilalti. Va cauta pedeapsa in orice si ii va pedepsi pe cei mai mici si mai slabi.

Ca adult, va cauta chiar sa isi implineasca ceea ce parintii i-au interzis. Probabil va face cariera in armata, sporturi dure sau va fi un om de afaceri fara mila.

Daca acordam atentie exagerata bolilor sau semnelor nevinovate de imbolnavire, va fi exagerat de preocupat de durere si de boala, va acorda atentie oamenilor care il compatimesc, indulgenti, nu se va stradui pentru o cariera – va considera munca drept o povara, care trebuie indurata,..

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Relatii
Buton