Ce greseli faci in alimentatia copilului tau

Joy Bauer, expert nutritionist, ne spune care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii atunci cand le dau sa manance copiilor si cum le putem corecta sau evita.

Greseala 1 – Incurajarea copiilor sa manance tot din farfurie

Majoritatea copiilor sanatosi mananca atunci cand le este foame si se opresc atunci cand au mancat suficient. Isi urmaresc in mod natural semnalele transmise de organism si nu este in regula sa fie incurajati sa mamance desi simt ca sunt satui.

Daca sunt invatati sa asculte semnele organismului care le spun exact cand le este foame si cand s-au saturat, copiii vor avea o relatie sanatoasa cu mancarea si astfel veti evita tendinta de supraalimentare atunci cand vor deveni adulti.

Studiile recente arata ca cei mici, indiferent de varsta, au tendinta de a manca mai mult daca le sunt servite portii mari. Cu alte cuvinte, cu cat le punem mai mult in farfurie, cu atat vor manca mai mult, indiferent daca s-au saturat sau nu.

Ce trebuie sa invatam din asta?
1. Copiii nu trebuie incurajati sa manance tot din farfurie
2. Portiile pe care le primesc trebuie sa fie moderate, si trebuie incurajati sa manance pana simt ca s-au saturat. In cazul in care portia moderata pe care au primit-o nu este suficienta, pot primi o portie suplimentara.

Greseala 2 – Oferirea recompenselor dulci

Sa convingi copilul sa isi manance legumele poate deveni uneori frustrant si de multe ori parintii recurg la mita: „daca mananci portia de broccoli, primesti inghetata la desert:”. Din pacate, aceasta tehnica ii invata pe copii ca broccoli si alte legume nu sunt tocmai gustoase (pentru ca pentru a fi mancate este nevoie de o recompensa) iar desertul este ceva superior ca valoare altor alimente.

Sfatul este ca desertul sa fie ceva complet separat, nu trebuie sa fie „galeata cu aur de la capatul curcubeului”.

Greseala 3 – Privarea totala a copiilor de dulciuri

Din cauza semnalelor de alarma trase legate de obezitatea infantila, multi parinti au decis sa elimine complet din alimentatia copiilor lor dulciurile, insa este totusi o masura extrema. Pentru a ajuta copiii sa aiba o relatie sanatoasa cu mancarea, trebuie gasita o solutie de mijloc.

Este bine-venita limitarea cantitatii de dulciuri pe care copiii o consuma insa acestea nu trebuie scoase complet din meniul lor. Un studiu arata ca atunci cand copiilor le-a fost restrictionat complet accesul la dulciuri, pofta lor de dulciuri a crescut si riscul de a manca mult mai multe dulciuri atunci cand se ivea ocazia, este foarte ridicat.

Sfatul nutritionistului este sa se limiteze dulciurile la 150 de calorii pe zi (asta ar insemna cam 2 fursecuri sau o inghetata), sa se aleaga dulciuri cu ingrediente sanatoase si sa se strecoare si cateva bunatati din punct de vedere nutritiv in acele gustari (de exemplu un desert din frisca si capsuni este foarte bun.)

Greseala 4 – Copiii sa fie lasati sa manance ca oamenii mari

Un studiu publicat in Jurnalul European de Nutritie Clinica, a descoperit ca in general, copiii care au frati mai mari, au sanse mai mari de a manca dulciuri nesanatoase, decat copiii care nu au frati, pentru ca fratii mai mari au acces la aceste dulciuri, atunci si frati lor mai mici, sunt expusi la acestea de la varsta fragede.

Strategia este sa le fie permis copiilor mai mari sa manance dulciuri insa sa o faca atunci cand fratiorii lor mai mici nu sunt in preajma, mai ales daca acele dulciuri nu sunt recomandate sau adecvate pentru copii mici.

Greseala 5 – Prea multe gustari

Daca primesc prea multe gustari in timpul zilei, copiii nu vor mai fi interesati sa ia masa de pranz sau cina asa cum trebuie si in plus, daca nu le este foame atunci vor face mult mai multe mofturi in timpul meselor principale.

Iata ce trebuie facut:
Trebuie mentinut un program stric de masa si gustari
Intre gustari si celelalte mese, trebuie sa existe cel putin 2 ore
Copilul nu trebuie sa primeasca mai mult de doua sau trei gustari pe zi si acestea trebuie sa se limiteze la 150 de calorii fiecare.

Sursa: joybauer.com
Foto: 123rf.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton