Ce imi doresc pentru copilul meu in Noul An

L-am intrebat pe fiul meu ce isi doreste pentru noul an. Si el, la randul lui, m-a intrebat – adica un cadou?

Am realizat ca nu este inca pregatit sa isi doreasca pentru el ceva important si ca tot noi, parintii, suntem cei care va trebui sa ne gandim ce ar fi bine sa ii aduca anul ce vine copilului nostru.

Sa petrecem timp impreuna
In loc sa ma plang de comportamentul copilului, de agitatia lui exagerata, de smiorcaiala nesfarsita cand vrea ceva, ar fi cazul sa petrecem mai mult timp impreuna.

Fara scuzele penibile de pana acum – sunt obosita, am treaba, nu am timp. Majoritatea parintilor lucreaza si, totusi, unii reusesc sa creasca niste copii echilibrati. Pentru ca petrec acel putin timp impreuna cu copilul, acordandu-i acestuia atentia nedivizata intre telefoane, televizor, calculator etc.

Pentru a fi impreuna mai mult timp, cel mic poate fi implicat in activitati casnice, chiar daca are doar 2 ani. Nu voi uita sa inchid telefonul de serviciu cand sunt acasa. Iar convorbirile cu cei din familie se vor reduce la doua minute.

Sa il inscriu la un sport
Neaparat, pentru ca trebuie sa se obisnuiasca sa aiba activitate fizica organizata. Hoinareala prin parc este frumoasa, dar, in afara de cateva notiuni de stiintele naturii, nu are ce sa ii aduca. Sport, disciplina, dezvoltare armonioasa. Asta imi doresc pentru el.

Ce bine ar fi fost sa isi propuna si parintii mei asta cand eram mica! Poate ca acum nu imi era asa de greu sa fac miscare si nici sa scap de niste kilograme in plus. Pe langa el, poate ne mai miscam si noi.

Sa reducem timpul petrecut la tv si calculator – nu doar pentru ca ii afecteaza ochii si mintea, ci mai ales pentru ca este o activitate statica si nu putem controla tot ce vede copilul. Si asta nu este bine. Ar fi bine sa facem aceasta reducere pentru toti membrii familiei.

Am fi mult mai sanatosi si am avea mai mult timp pentru noi. Si poate ca am mai da jos ca­teva din kilogramele puse in timpul rontaielii necontrolate, in fata ecranului. Daca vrem culturalizare, exista carti si teatru. Bine ca mi-am amintit sa trec pe lista de dorinte si teatrul! Si pentru el, si pentru noi.

Sa fie responsabil
Acum, copilul este la varsta la care intelege ce inseamna (cu explicatiile de rigoare) valoarea lucrurilor. La gradinita au invatat de la grupa mica sa isi asume roluri si responsabilitati – cu stransul jucariilor, elevul de serviciu etc. Acasa nu l-am invatat nimic, decat sa i se faca toate mofturile.

Gata, de acum fiecare membru al familiei isi va pune la chiuveta vasele murdare si le va spala, fiecare isi strange hainutele si le duce la baie, si le va sorta pe albe si colorate, isi va face ordine prin lucruri (jucarii, rechizite), va ingriji flori (mai bine ii cumpar ghivecele lui pentru inceput, decat sa risc sa le lase neudate pe ale mele).

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii