Ce jocuri si jucarii sa alegi, in functie de varsta copilului tau

Jocurile si jucariile, pe langa faptul ca sunt distractive, ii pot ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitatile motorii sau mentale. O seara amuzanta in familie poate fi un mod ideal de a imbunatati indemanarea si gandirea critica a celor mici. Dar pentru a atrage atentia prichindelului tau si a-l ajuta in acelasi timp sa creasca armonios, este important sa faci alegerile potrivite, in functie de varsta.

Este esential ca parintii sa isi faca zilnic timp de joaca cu copiii lor. Activitatile desfasurate impreuna vor contribui la consolidarea relatiei copil-parinte, la cresterea armonioasa a celui mic si la cresterea increderii in sine. Partea buna e ca nu trebuie sa faci nimic deosebit. Copiii mici se bucura si apreciaza sincer lucruri simple precum sortarea nasturilor pe culori, cantarea unui cantecel impreuna sau savurarea unei cesti de ceai, alaturi de papusi. Mai tarziu, va trebui sa inveti sa te lasi ghidata de dorintele si pasiunile copilului tau.

Tipuri de activitati

Exista multe activitati pe care le poti face alaturi de micutul sau micuta ta. Primul pas este sa ii dedici o parte din timpul tau in fiecare zi. In ceea ce priveste jocurile si jucariile alese, in primul rand este important sa tii cont de varsta copilului.  Apoi, este recomandat sa mentii un echilibru intre cele care au nevoie de o solutie si cele care ofera posibilitati nelimitate. In prima categorie am putea incadra puzzle-urile, iar in cea de-a doua jocurile de tip Lego. Primele necesita o concentrare mai mare si ajuta la dezvoltarea gandirii matematice si a memoriei. Celelalte ajuta la dezvoltarea imaginatiei, a creativitatii si incurajeaza exprimarea micutilor. Ei vor putea construi un turn intr-o zi si un castel in alta zi.

Ia-ti in serios rolul de ghidare si incurajare, in functie de fiecare joc in parte.

Bebelusi  

Parintii sunt cea mai importanta si interesanta jucarie pentru bebelusi. Ei adora sa iti priveasca fata, sa iti asculte vocea si sa stea cu tine. Din acest motiv joaca este simpla si implica activitati facile. Jucariile muzicale, in culori puternice sunt printre cele mai potrivite. Opteaza pentru nuante contrastante, precum rosu, alb sau negru, care vor suscita cu siguranta interesul micutului tau. Nu uita ca la aceasta varsta bebelusii nu se pot concentra asupra obiectelor aflate la o distanta mai mare de 30 de centimetri. Astfel, obiectele ar trebui sa fie destul de aproape de el pentru a le putea vedea clar.

O alta idee care il va incanta pe bebelusul tau este sa ii canti cantecele cat mai ritmate, interactive. Poti pastra ritmul batand din palme, sau poti anima momentul cu o jucarie.

Acorda mereu atentie comportamentului sau, iar in cazul in care pare obosit, luati o mica pauza si reluati joaca mai tarziu.

De la 1 la 3 ani

La aceasta varsta, cele mai potrivite jucarii sunt mingile moi, ursuletii din plus, masinutele, puzzle-urile, calutii sau cuburile colorate (care pot fi construite si daramate cu usurinta). De cum micutul are dexteritatea necesara, jocurile creative, care contin creioane colorate, vopsele si hartie devin o buna alegere. Lumea va deveni un mediu ce trebuie explorat, asa ca jucariile de baie si galetusele pentru nisip ar trebui sa apara in peisaj.

O alta idee interesanta este teatrul de papusi. Vei organiza cu usurinta o reprezentatie pe cinste, din spatele unei cutii mari de carton si cu ajutorul catorva papusi.

Cititul este de asemenea o activitate potrivita pentru aceasta varsta. Alege carti de povesti cu imagini mari si colorate. Pentru copiii mai mici sunt mai potrivite poeziile cu rima sau povestile scurte.

Nu uita ca intre 1 si 3 ani copiii trebuie supravegheati cu atentie. Curiozitatea specifica varstei poate cauza probleme in doar cateva clipe de neatentie.

Prescolari

La varsta prescolara, copiii vor fi atrasi de tot ceea ce implica actiune. Construirea, crearea sau fabricarea unor obiecte sunt activitati ideale, care ii vor ajuta sa isi consume energia. Printre jucariile ce le vor atrage atentia se numara trusele de scule sau medicale, telefoanele vechi, instrumentele muzicale. Totodata, joaca in aer liber poate include biciclete, triciclete, corturi, casute si jucarii pentru piscina.

Este indicata alternarea jocului activ cu activitati ce presupun mai putina miscare, pentru ca cel mic sa se poata linisti. Cand este obosit, sau nu mai are la fel de multa energie, incercati sa va relaxati impreuna prin arta. Pictura, desenul, modelarea  plastilinei sau decuparea hartiei colorate sunt apreciate de copii. Jocurile de societate, puzzle-urile sau Lego sunt de asemenea potrivite in aceste momente.

Scolari

La aceasta varsta, copilul va sti in general cu ce anume vrea sa se joace. Va incepe sa isi dezvolte propriile pasiuni si interese, astfel ca te vei putea lasa ghidata de el in alegerea jocurilor si a jucariilor. Desi tehnologia poate deveni atractiva, alegerile clasice, simple, vor ramane in continuare populare. Acestea includ jocurile de societate, cartile, puzzle-urile, seturile creative, bicicleta, trotineta, trusa de golf, paletele cu minge si mingile.

In ceea ce priveste tehnologia, jocurile pe calculator reprezinta o optiune populara printre scolari. Desi multi parinti sunt inca sceptici cu privire la aceasta alternativa, studiile demonstreaza ca jocurile video pot aduce beneficii deloc neglijabile copiilor. De exemplu, un studiu realizat de Oxford University arata ca in cazul copiilor cu varste intre 10 si 15 ani, o ora pe zi petrecuta in acest mod a avut efecte pozitive in cazul participantilor. Acestia au devenit mai putin hiperactivi, mai sociabili si in general mai fericiti decat copiii care nu s-au jucat deloc. Ceea ce este important e ca timpul petrecut in fata ecranului sa fie unul limitat. Cultivarea unui mediu de familie sanatos si fericit depinde de implicarea si prezenta tuturor.

Nu uita ca indiferent de jocurile si jucariile alese, parintii sunt cea mai importanta si interesanta jucarie pentru copiii lor pana la varsta prescolara. Mai apoi vor deveni mai independenti, insa este esential sa ii dedici copilului suficient timp in continuare. Activitatile realizate impreuna vor contribui la formarea legaturii dintre voi si la cresterea increderii reciproce.

Sursa foto: Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton