Ce jucării să-i cumperi – ghid pe vârste

Jucăriile nu sunt numai pentru joacă. Ele dezvoltă abilitățile copilului și reprezintă o continuă sursă de informație. Prin intermediul jucăriilor, copilul învață să cunoască mai multe despre lume decât credem. Cumpără-i, deci, jucării inteligente copilului tău. Înainte să pleci la cumpărături, inspiră-te din acest ghidul nostru.

 

 0-3 luni

Centrele de joacă pe activități, zornăitoarele, leagănele, balansoarele preva­zute cu jucarii pe care cel mic le poate atinge/prinde/lovi sunt potrivite încă din primele luni de viață. Jucăriile de prins deasupra patului, dar care să nu fie foarte zgomotoase, sunt și ele potrivite pentru bebe. Zornai­­toa­­­rele sunt recomandate spre a treia lună de viață, când bebelușul poate apuca obiectele cu o mai mare precizie, iar vederea îi este îmbunătățită.

3-9 luni

Pentru un bebeluș de această vârstă, poți cumpăra jucăriile de sortat forme. Sau inele gingivale – care sunt de ajutor în perioada în care începe erupția dentară și îi oferă posibilitatea de a  „testa alte materiale și senzatii – plastic, cauciuc, rece. Jucăriile cu personaje care apar brusc (comandate de un buton magic), mingile și jucăriile care se rostogolesc sau cuburile vor fi foarte apreciate de copiii care au împlinit deja 9 luni.

12 luni

Mare succes au jucăriile de tras-împins și cele care răsplătesc copilul pentru interacțiune – gen cutiuțe muzicale. Animăluțele (din materiale prietenoase cu cei mici și cu cusături duble sau triple, astfel încât să poată fi băgate de 1001 ori la spălat) sunt ele interesante pentru copiii de 1 an, care le-au mai zărit deja în cărticelele cu povești de noapte bună.

2-3 ani

inele jucariePentru această vârstă foarte potrivite sunt puzzle-urile cu 3-4 piese mari, eventual în combinația puzzle și carte de povești. Inelele de plastic colorate, cu dimensiuni diferite, care se așază pe suport conic îl pot învăța pe cel mic culorile, dar și noțiunea de mai mic, mai mare. Jocurile de memorie, cu o mulțime de animăluțe sau figurine pe care, după ce le-a văzut și au fost puse apoi cu fața în jos, el trebuie să le grupeze în perechi, îl ajută foarte mult la această vârstă. Veți fi uimiți să vedeți cum cel mic reține mai bine decât voi, odată ce s-a prins cum funcționează jocul.

 

 

 

 

Pentru juniori

Jocurile pe roluri, cele de construcție și strategie sau cele care încurajeaza hobby-urile (jocuri despre planete și sistemul solar, civilizații antice etc.) sunt potrivite pentru copiii peste 3-4 ani. După această vârstă, jocurile și jucăriile își accentuează funcția de socializare, reprezintă un prilej de comunicare, de schimb de experienta. Sunt de evitat jucariile „egoiste, care nu încurajează interacțiunea și îl transformă pe copil într-un sclav al jucăriei sale. Jocurile pe computer, indiferent de cât de bine sunt concepute și cât de educative ar fi nu pot înlocui (nici măcar în variantele lor care se joacă interactiv) interacțiunea cu alți copii, fiecare cu personalitatea lui și cu un bagaj de cunoștinte bune de împărtășit. Așadar, mai puține PSP-uri și mai multe jocuri de colectiv. Să nu râdeți, dar jocurile copilăriei noastre, gen Nu te supăra, frate!, sau versiuni de Piticot – au mare succes în rândul copiilor de 8-9 ani, dacă li se dă ocazia să le joace. La fel și jocurile de tip Monopoly.

Când cumperi o jucărie:

  • Evită jucăriile care trag cu obiecte sau proiectile, dar și pe cele deosebit de zgomotoase.
  • Nu cumpăra jucăriile cu muchii sau vârfuri ascuțite (chiar pentru copiii mari).
  • Nu cumpăra truse de chimie pentru copii mai mici de 12 ani.
  • La cumpărarea unei arme de jucarie, asigură-te ca ea este viu colorată și nu poate fi confundată cu una adevarată…
  • Nu cumpăra jucării pentru tine…

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton