Ce mananci pentru doi

Consolandu-se cu ideea ca silueta li se va deforma oricum, viitoarele mame incep sa manance nesanatos, cat pentru doi.

Primele sase luni de sarcina nu trebuie sa mananci mai mult decat de obicei. Specialistii spun ca de-abia din luna a sasea organismul are nevoie de aproximativ 200 de calorii in plus – cantitatea dintr-un iaurt. In conditiile in care cresterea medie in greutate in timpul sarcinii este, in mod normal, de 10-13 kilograme, cele mai multe dintre femei tarasc dupa ele in luna a noua mai mult de 25 de kilograme.

Surplusul de greutate aduce dupa sine probleme, in special legate de tensiune – si asa un factor de risc in unele cazuri. Greseala frecventa Viitoarele mame cred ca mancarea grea este si hranitoare si sunt convinse ca bebelusul se va dezvolta mai bine. In schimb, dieta lor include prea putine minerale, vitamine, grasimi esentiale si fibre – toate, necesare in sarcina.

Sa nu-ti lipseasca:
1. Produsele lactate sunt sursa de calciu cea mai la indemana.
2. Legumele contin toate elementele necesare pentru sanatatea ta si a bebelusului.
3. Sucurile de fructe consumate inainte de masa ajuta la absorbtia fierului.
4. Nucile si semintele sunt nu numai o sursa importanta de magneziu, ci si una de calciu.

Calitate, nu cantitate

Vitaminele B1 si B2, C si D, acizii grasi, Omega 3 si acidul folic sunt esentiale pentru buna dezvoltare a sarcinii. Daca te hranesti sanatos, in mod normal nu ai avea nevoie de suplimente de acid folic, dar cei mai multi medici il prescriu, pentru ca in absenta acidului folic bebelusul poate dezvolta defecte de tub neural (splina bifida – defect al coloanei vertebrale, care poate produce paralizii, sau anecefalie, un defect de dezvoltare a creierului). Medicul va recomanda si suplimente nutritive, in special in cazul fumatoarelor (desi tigarile si sarcina sunt incompatibile, multe viitoare mame dau dovada de lipsa de responsabilitate si continua sa fumeze in ritmul obisnuit).

In timpul sarcinii, uita de mesele pe fuga si de produsele de tip fast-food. Alcatuieste-ti un meniu echilibrat, din care sa nu iti lipseasca legumele, fasolea, lintea, pestele, fructele, inclusiv cele uscate, galbenusul de ou, cerealele integrale, nucile, semintele de dovleac sau in, uleiul de masline obtinut prin presare la rece si migdalele (nu in exces). Multe dintre viitoarele mame au o carenta de vitamina B. O doza zilnica de drojdie de bere rezolva aceasta problema.

Pentru vegetariene
Pastrarea vechilor obiceiuri culinare in cazul vegetarienelor, de-a lungul intregii sarcini, nu dauneaza nici mamei, nici copilului. Dimpotriva, cum din ce in ce mai multe studii demonstreaza cat de toxica este carnea pentru organism, acesta ar fi un aliment mai degraba de evitat in timpul sarcinii – cel mai putin toxic e pieptul de curcan. Singurul risc in cazul mamelor vegetariene este ca nu intotdeauna au suficiente informatii pentru a-si alege meniul potrivit. Daca organismul nu are nevoie de mai multa hrana, are in schimb nevoi crescute, si dieta ta trebuie sa le acopere.

E bine sa stii:
De evitat
Produsele din ficat si alimentele bogate in vitamina A sunt de evitat. La fel si alimentele care contin ou crud (cum ar fi maioneza), pentru ca imbolnavirea de gastroenterocolita cu salmonella este periculoasa pentru bebelus. Nu manca, sub nici o forma, carne cruda (pericol de toxoplasmoza) si evita branzeturile moi sau mucegaite gen Brie.

Suplimentele
Nu lua nici un fel de supliment dupa ureche. Doar pentru ca pe unele produse scrie „prenatale nu inseamna ca sunt cele potrivite pentru tine. Daca nu te poti lasa de fumat, informeaza-ti medicul si ia un supliment de vitamina C, pentru a diminua putin efectele provocate de fumat. Intreaba-ti doctorul daca este necesara o suplimentare cu acizi grasi esentiali, despre care cercetarile au dovedit ca joaca un rol esential in dezvoltarea creierului si a ochilor.

Consultant: dr. Ioana Miloiu, Foto: Octav Nitu.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie