Ce a mâncat Carmen Brumă în timpul sarcinii

A intrat în a 9-a lună de sarcină și a luat doar 9 kilograme! Preocupată de mulți ani de un stil de viață sănătos, Carmen Brumă a acordat o și mai mare importanță alimentației de când și-a planificat să devină mamă. Vedeta, care s-a implicat activ în campania de informare 'Importanța nutriției în primele 1000 de zile', alături de prof univ. dr. Menchinicopschi, ne-a vorbit despre dieta ei în timpul sarcinii.

 

'În România dacă spui că o femeie gravidă trebuie să țină dietă, te omoară lumea cu pietre pe stradă' – ne-a spus vedeta vorbind despre importanța nutriței în timpul sarcinii și în primele 1000 de zile.

'Însă o femeie responsabilă trebuie să țină dietă cu un an înainte de a rămâne gravidă și pe parcursul sarcinii. Eu am avut foarte mare grijă de mănânc, nu s-a întâmplat să pun doar 9 kilograme în timpul sarcinii. Mi-am calculat totul, am mâncat în primul rând ceea ce trebuia să mănânc, pentru buna evuluție a sarcinii și abia apoi ce pofteam. M-am concentrat pe ce are nevoie fătul pentru o bună dezvoltare:

Am mâncat proteină animală, am suplimentat necesarul de proteine cu 10-20 g pe zi.

Am avut grijă să am în alimentație surse foarte bune de folați, fier, vitamine, minerale, calciu și să evit alimentele care aveau potențial nociv pentru sarcină:

  • Carnea crudă – din cauza periculului de E.coli, Salmonella, toxoplasma
  • Produsele lactate, care conțin lapte nepasteurizat
  • Mezelurile și pateurile – care au o concentrație mare de sare, de E-uri și care conțin bacterii periculoase pentru făt.
  • Ficatul de cod – Aici se face o confuzie, a precizat Carmen. Viitoarele mămici cred că ficatul este interzis în sarcină. Este adevărat că o concentrație foarte mare de vitamina A are efecte toxice asupra sarcinii. Ficatul de cod conține o cantitate foarte mare de vitamina A și trebuie evitat. Dar ficatul de pui, în cantități moderate – 100-150 g este o foarte bună sursă de proteine și fier și este permis în sarcină.

 

Ce ai voie și ce nu în sarcină

  • Prăjelile sunt absolut interzise, prin prăjeală se degajă acrilamidă, o substanță cu potențial cancerogen și care prezintă și risc mutagen, adică acel copil se poate naște cu malformații.
  • Stai departe de cuptorul cu microunde! –care este strănepotul radarului și intervine asupra compoziției biochimice a alimentului. Mâncarea pregătită la microunde nu numai că nu te hrănește, ci te îmbolnăvește – confirmă și prof. dr. Mencinicopschi,  vorbind despre importanța nutriției în primele 1000 de zile.
  • Nu renunța la sare. În ciuda credinței populare că sarea facilitează retenția de lichide, în sarcină, deficitul de sare este mult mai periculos decât excesul, poate afecta dezvoltarea fătului. Este bine să te îndrepți însă către sursele de sare iodată în mod natural.

 

Urmărește aici tot interviul cu Carmen Brumă și prof. Dr. Mencinicopschi despre alimentația în timpul sarcinii.

Inteviul a fost filmat la Sofa Bistro& Cafe. Mulțumim pentru sprijin!

Foto și video: Robert Hanciarec


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie