În timp ce încercăm să introducem în alimentație produse despre care am auzit că întăresc imunitatea, sau luăm suplimente alimentare în acest scop, stilul nostru de viață ne slăbește imunitatea zi de zi, fără ca măcar să știm asta.
După ce mâncăm ceva dulce, sistemul nostru imunitar funcționează pe avarie timp de aproape 5 ore. 100 de g de zahăr (conținute de 2 cutii de suc!) scad capacitatea de apărare a organismului cu 40%, spun cercetătorii.
Prea multe grăsimi afectează abilitatea celulelor de a se multiplica și de a produce anticorpi. De aceea, persoanele supraponderale sunt mai predispuse la îmbolnăviri.
Lipsa de somn fură sistemului imunitar de ocazia de a se reface. Privarea de somn este asociată cu reducerea numărului de leucocite, care ajută corpul să lupte contra infecțiilor. Studiile arată că cei care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte se îmbolnăvesc mult mai repede după ce sunt expuși la vreun virus.
În timp ce facem mișcare, creșterea volumului de sânge ajută la eliminrea mai rapidă a toxinelor din corp și la o mai bună circulație a anticorpilor. Sedentarii iau de două ori mai multe zile de concediu medical în 4 luni decât cei care fac măcar o plimbare mai vioaie pe zi.
Noi ne-am obișnuit ca la cel mai mic semn de boală să dăm fuga la farmacie, dar medicamentele, în special antibioticele, reduc nivelul de citokine din organism (care transmit mesajele sistemului imunitar) și slăbesc imunitatea, lăsându-ne mai predispuși la îmbolnăviri și neînarmați imunitar în fața virusurilor care au devenit rezistente la medicație.
Menținerea echilibrului hidric corespunzător este esențial pentru eliminarea reziduurilor, după ce organismul luptă cu infecțiile. Deshidratarea împiedică acest proces de eliminare, ținând boala mai mult în corp, practic.
foto Shutterstock