Ce nota ai luat?

Ce ai facut, mamica, azi la scoala, ce note ai luat?' – cat de enervanta era si este aceasta intrebare…

Dar ce, eu m-am dus la scoala sa iau note?! M-am dus sa aflu ceva nou, m-am dus sa mai aflu ce se mai intampla prin lumea asta asa de complicata, pe unde sunt muntii si raurile, cine a mai scris vreo poveste sau roman, sa stiu cum se calculeaza distantele parcurse de trenuri care vesnic merg intre A si B, sa mai vorbesc cu colegii, sa joc baschet, fotbal, sa sar coarda. Nu m-am dus sa iau note.

Notele mi se dau pentru ceea ce am inteles eu din ce au spus profesorii. De ce nu ma intrebi, mama, ce am mai aflat nou azi la scoala si ma intrebi mereu daca am mai luat vreo nota.

Parca as fi tata, pe care il intrebi mereu – au mai intrat bani in cont?', ai luat salariul'? Eu nu inteleg de ce trebuie sa iau numai Fb, ce, B sau S nu sunt tot calificative/note?

Si daca iau acum un S la matematica inseamna ca eu nu stiu matematica? Insemna doar ca nu am stiut atunci, sau poate ca am avut o problema si nu am putut sa arat ce stiu. De ce ma certi pentru o nota?

Ionut anul trecut voia sa moara pentru ca a luat B la test. Mi-a spus mie ca mama si tatal lui i-au zis sa nu vina acasa decat cu FB-uri si el voia sa nu se mai duca acasa.

Dar pentru ca nu stia unde sa se duca, s-a gandit ca mai bine moare. Noroc ca m-am intalnit cu el pe drum si i-am zis sa o dea incolo de nota, ca ea nu arata cat e el de destept. Si mie imi place sa iau note mari, dar daca nu imi da intotdeauna ce sa fac, inseamna ca nu mai merit sa ma iubesca ma­ma si tata?

44 % dintre parintii copiilor de 6-7 ani le aplica pedepse copiilor si pentru notele proaste luate la scoala. Scoala nu este un magazin de note, ci un loc pentru dezvoltare, o sera in care ar trebui sa se obtina soiuri nobile de oameni.

Ca parinti, cu totii visam, privind bebelusul din brate – ca el sa se transforme in premiantul clasei, in absolventul cum laudae' al nu stiu carei Universtati. Dar de cele mai multe ori el devine un elev mediu sau bunicel, poate ca nici nu o sa mai vrea sa se inscrie la vreo Universitate (desi acum toti… fac o facultate).

Asta nu inseamna (desi unii asa fac) ca o sa il izgonim din sufletul nostru, ca ne-a dezamagit. Apropo de dezamagire – foarte multi parinti spun copiilor lor in clasele primare, cand pustii iau un calificativ diferit de FB m-ai dezamagit'. Ce e de vina copilul ca mama si tata viseaza cai verzi pe pereti? Oare acesti parinti chiar cred ca notele reflecta valoarea?

Culmea este ca, daca ar face o scurta cercetare pe net, de exemplu, ar afla ca cei mai multi dintre oamenii de succes au fost in cel mai bun caz mediocri in scoala, nicidecum geniali. Deci, ce contreaza mai mult?…

Ce inseamna o nota proasta?
Notele reflecta numai modul in care aici si acum' copilul a reusit sa reactiveze din memoria de scurta si medie durata. Sau modul in care la un moment dat a reusit sa faca un anumit desen, sa cante un cantec sau sa faca un exercitiu la sport.

Notele proaste luate sistematic insa, da, reflecta o problema- dar aceasta problema poate tine de copil (nivel de inteligenta, capacitate de intelegere, memorare), de felul in care sunt predate informatiile, chiar de cadrul didactic.

Daca suntem crispati de ideea ca fiul/fiica noastra trebuie cu necesitate sa ia note mari nu facem decat sa pregatim constiincios terenul psihoafectiv al copilului pentru inadecvare si esec.

Pentru succes la scoala
Invatati copilul sa intrebe cand nu a inteles, sa puna intrebari suplimentare, sa isi doreasca sa afle mai mult despre ce studiaza la scoala.

Jucati-va de-a scoala' acasa ca sa identificati patternurile de comportament ale lui si ale celorlalti la scoala, sa aflati ce se intampla in clasa si sa si consolideze ce a invatat.

Invata-l sa fie organizat si ordonat, caci ordinea din jur aduce dupa sine si ordine in gandire – sa stie exact unde sunt creioanele, hartia glasata, foarfecele, manualele
sa isi puna zilnic uniforma si pantofii in ordine, pregatite pentru a doua zi.

Organizeaza in casa un loc numai al lui pentru teme si asigura-te ca nimeni si nimic nu deranjeaza copilul cand face temele.

Atitudinea fata de note…
…se pare ca reflecta atitudinea pe care o avem ca adult, in cariera profesionala, fata de bani. Notele sunt acel mod prin care esti rasplatit' in scoala pentru realizarile, achizitiile tale la invatatura, iar banii – rasplata pentru realizarile la munca.

Desi si in scoala si in munca obtii note, respectiv bani pentru ceea ce iti spun altii sa faci, in munca poti obtine bani si avand o gandire creativa, facand ce vrei tu.

Daca ai fost genul tocilar in scoala probabil ca acum esti genul de om care vrea sa faca o treaba buna la munca, sa castige multi bani. Dar nu inseamna ca si iti place ceea ce faci. Nu iti acorzi neaparat libertatea de a face ca job ceea ce iti place, ci ceea ce trebuie.

Daca te-a marcat conformismul anilor de scoala si nu ai calcat cu un pas alaturi de turnul de fildes al invatarii pe dinafara probabil ca nu vei avea curaj sa gandesti si sa muncesti pentru tine. Probabil ca nu vei fi bogat, caci nimeni nu s-a imbogatit din salariu.

Text: Cristiana Haica, Foto: Dreamstime.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton