Ce nu ar fi trebuit sa ii spun sotiei mele dupa ce a nascut

Clint Edwards, un tatic din Oregon, a decis, la 8 ani dupa nasterea primul sau copil sa povesteasca pentru scarrymommy.com, ce regreta ca i-a spus sotiei sale dupa nasterea primului lor copil, in speranta ca cei care abia au devenit tatici, nu vor repeta greselile pe care el le-a facut.

„Primul meu copil s-a nascut in urma cu 8 ani, cand eu aveam doar 24 de ani. Nu avea nici ce-a mai vaga idee ce fac, eram tanar, confuz si toate acestea m-au determinat sa ii spun grama de lucruri total nepotrivite sotiei mele. Ma simt ingrozitor pentru asta, asa ca am decis sa am o conversatiei cu „mine, cel din trecut” in speranta ca voi, viitori sau proaspat tatici, veti putea invata din greselile mele.

1. Cand a zis medicul ca ne putem relua viata sexuala?
Oooo, bietul de tine, sa trebuiasca sa stai cateva luni fara sex. Sotia ta abia a nascut un bebe de 3 kilogramte printr-o gaura facuta in abdomen (cezariana) insa asta este nimic in comparatie cu cat de „hormonal” esti tu acum. Calmeaza-te si abtine-te! Sotia ta tocmai a crescut si a purtat un bebelus in burtica, apoi a suportat o operatie grea cand bebelusul a fost scos din burtica, dupa care a fost cusuta la loc (la propriu!). Chiar crezi ca acum ea are nevoie de o „noapte de dragoste”? Incerca sa gandesti putin, da-i o pauza corpului ei, chiar merita asta.

2. Cand vom incepe sa facem iar sport?
Stiu ce ai facut, ai zis „cand vom incepe” nu „cand vei incepe”. Stii ce a auzit de fapt sotia ta? „Trebuie urgent sa incepi sa te ocupi sa pierzi kilogramele acumulate in timpul sarcinii” sau „Nu te mai gasesc atractiva acum dupa ce ai nascut”. Deci, in principiu, i-ai confirmat de ceea ce majoritatea femeilor se tem dupa nastere. Bravo, „desteptule”. Amandoi sunteti in perioada de acomodare cu bebelusul, insa ea trebuie sa se acomodeze nu doar cu bebelusul ci si cu coprpul sau. Te-ai casatorit cu ea pentru ca este minunata, pentru ca te face sa fii un om mai bun, nu doar pentru ca arata grozav intr-o pereche de blugi. Asa ca gandeste-te la asta, si da-i o pauza.

3. Sunt obosit!
Uite, te inteleg, sa ai un copil este epuizant pentru ambii parinti. Nu spun ca nu esti obosit, insa sa ii spui asta sotiei tale o face sa creada ca trebuie sa faca ceva sa te ajute sa te odihnesti mai mult. Este ca si cum i-ai cere sa te consoleze, sau sa te rasplateasca pentru eforturile pe care le depui. Asta nu este treaba ei acum, tu poti sa obtii suportul emotional de care ai nevoie din orice alta parte, pentru ca, stii ce? Ea este cea care munceste din greu sa isi recapete corpul, in timp ce produce laptic pentru a hrani bebelusul, coprul ei are o tona de treaba. Ea nu are suficienta energie sa te faca pe tine sa te simti bine pentru ca esti obosit, asa ca fa-i o favoare si nu te mai plange la ea cat esti tu de obosit.

4. Ih….trebuie sa schimb eu scutecul?
Da, trebuie! Esti tatic! Asta inseamna un paterneriat. Daca bebelusul a murdarit scutecul, ocupa-te de asta si schimba-l, nu i-l pasa sotiei tale. Mandeste-te cu asta, este o noua era, a egalitatii, in care barbatii schimba scutece si se mandresc cu asta. Avantajul este ca schimband scutecul fara sa te plangi, un gest atat de simplu, devii de mare ajutor familiei tale. Nu mai fii puturos si nu te mai comporta ca si cum este ceva sub demintatea ta.

5. Poti sta acasa cu copilul pana la 2 ani, este ca si cum ai un super concediu prelungit
NU! NU ESTE ASA! Este o perioada de recuperare, desteptule! Este o perioada in care sotia ta incearca sa isi recupereze corpul si sa creeze o legatura cu bebelusul. Ar trebui sa aiba tot timpul din lume de care are nevoie pentru asta, asta ar fii un concediu de maternitate decent. Ceea ce incercai sa spui era de fapt asta:  Ca iti doresti sa fii avut mai mult timp liber ca sa poti avea grija de bebelusul si sotia ta, ca sa poti petrece mai mult timp creand o legatura cu noua ta familie. Nu esti de fapt suparat, ofticat, pentru ca sotia ta are concediu de materninate si ca este ca o vacanta prelungita. Esti suprarat si ofticat pentru ca tu nu ai dreptul la concediu de parternitate.”

Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie