Ce nu ar trebui sa faca niciodata bunicii

Bunicii sunt, de cele mai multe ori, o parte foarte importanta din viata copiilor.

Insa, ca totul sa se desfasoare in pace si armonie, iar copiii si parintii sa aiba o relatie sanatoasa si echilibrata cu bunicii, acestia din urma, trebuie sa respecte cateva reguli.

Iata, deci, ce nu ar trebui sa faca niciodata bunicii.

1. Sa nu sugereze nume pentru bebe
Alegerea numelui bebelusului care urmeaza sa vina pe lume este o experienta personala a parintilor si sugestiile nesolicitate sunt foarte greu de auzit. Niciun parinte nu vrea sa auda ca numele pe care l-a ales pentru copilul sau si ii place atat de mult ii apartine si unui copil care i-a traumatizat copilaria bunicului sau ca bunica prefera sa ii puneti copilului numele unei matusi care a murit.

2. Sa nu cumpere cadouri substantiale fara sa discute cu parintii
Fie ca este vorba de o masina, un ursulet de plus de 1 metru sau o tableta, bunicii nu ar trebui niciodata sa faca astfel de achizitii pentru nepoti fara sa se consulte inainte cu parintii.

3. Sa nu le impuna opiniile si credintele nepotilor
Desi bunicii pot crede ca este foarte important ca nepotii lor sa fie crescuti „asa cum trebuie”, copiii trebuie lasati sa isi aleaga singuri convingerile spirituale, religioase si mai tarziu politice.

4. Sa nu ii tina pe parinti dezinformati
Nu este nimic mai frustrant decat sa nu stii despre ce fac sau unde sunt copiii tai. Desi de cele mai multe ori bunicii sunt de incredere, este foarte important ca parintii sa fie informati.

5. Sa nu ii faca pe parinti sa se simta vinovati de alimentatia copiilor
Este alegere fiecarei mame daca alapteaza sau nu, si in plus exista si cazurile in care mama nu poate alapta din diverse motive astfel ca parerile critice ale bunicii despre cum trebuie hranit bebelusul nu isi au locul.

6. Sa ii faca de ras pe parinti in fata copiilor
Daca povestile haioase despre prostioarele pe care le faceau copiii cand erau mici sunt un moment amuzat cand acestia sunt adulti si pot fi spuse, lucrurile nu stau asa si invers. Nu este in regula sa le fie spuse copiilor despre prostiile pe care le faceau parintii lor cand erau mici pentru ca ii va incuraja pe copii sa fie neascultatori. Aceste povesti mai pot astepta pana copiii devin mari.

7. Sa foloseasca santajul emotional
„Nu mai am mult de trait, dar daca vreti neaparat sa va petreceti Craciunul la munte, asta este….e in regula” este un exemplu clasic de santaj emotional care nu ar trebui sa apara niciodata.

8. Sa ignore regulile impuse de parinti
Daca parintii au decis ca din alimentatia copiilor lor sa lipseasca lactatele, zaharul sau glutenul, nu este treaba bunicilor sa schimbe aceste reguli.

9. Sa nu vorbeasca urat despre parinti de fata cu copiii
Indiferent cat de suparati sau frustrati pot fi bunicii pe unul dintre parinti, nu este deloc in regula sa isi verbalizeze sentimentele in fata copiilor.

10. Sa incalce in secret regulile impuse de parinti
Daca bunicii aleg sa incalce regulie impuse de parinti, acest lucru va submina considerabil autoritatea parintilor in fata copiilor. Astfel ca daca, de exemplu parintii au stabilit o ora de culcare, bunicii trebuie sa o respecte cu sfintenie.

11. Sa faca comparatie intre nepoti
Chiar daca unul dintre nepoti poate este mai bun la alergare sau mai bun la matematica decat celalat, niciodata nu trebuie facuta aceasta distinctie, mai ales ca cel mai probabil copiii sunt deja constienti de aceste diferente.

12. Sa duca copiii la tuns, ca surpriza
Tunsul este ceva important pentru copii, mai ales copiii mici si intotdeauna acest aspect trebuie discutat cu parintii. Astfel ca nu este o idee buna niciodata ca bunicii sa mearga la tuns cu copiii ca sa le faca o surpriza parintilor.

13. Sa nu incerce sa afle lucruri despre parinti de la copii
Niciodata copiii nu trebuie sa fie „omul de legatura” intre parinti si bunici, fie ca este vorba despre o cearta, planificarea unei vacante, a unei petreceri sau divort.

14. Sa nu le dea cadou un animal de companie
Indiferent cat de tare promit copiii ca vor avea grija de catelus sau pisica, un animal de companie este o responsabilitate mare care trebuie neaparat aprobata intai de parinti.

15. Sa nu puna la indoiala ce spun parintii, in fata copiilor
Chiar daca bunicii nu sunt de acord cu deciziile luate de parinti, niciodata aceste sentimente nu trebuie sa fie verbalizate de fata cu copiii.

16. Sa nu foloseasca un limbaj restrictiv pe criterii de gen
Nu este in regula sa ii spuna nepoticii ca alearga repede pentru o fata sau nepotului ca danseaza bine pentru un baiat pentru ca toate acestea scad mult stima de sine a copiilor. Copiii nu trebuie niciodata sa aiba impuse limite din cauza genului.

17. Sa nu ii foloseasca pe copii pentru munca
Daca bunicii se asteapta ca de fiecare data cand nepotii vin in vizita sa ii ajute sa le spele masina, sa culeaga fructele din livada sau sa stranga frunzele din curte, aceastia se vor simti folositi.

Sursa: popsugar.com
Foto: 123rf.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din bunici