Ce nu stii despre piele…

Ca fiecare organ din aceasta masinarie care este corpul uman, pielea noastra este… inteligenta.


Pielea „stie care este temperatura potrivita pentru a-si mentine celulele sanatoase si raspunde la mesajele trimise de hipotalamus, „termometrul intern din creierul nostru.

Asa se face ca, daca ne agitam intr-o zi cu temperaturi ridicate, vasele de sange primesc mesajul sa elibereze ceva din caldura corpului. Ele realizeaza acest lucru aducand sangele mai cald mai aproape de suprafata pielii (de aceea si culoarea mai rosie pe care o capatam dupa efort fizic sau la temperaturi ridicate), iar glandele sudoripare intra in actiune eliberand caldura. Invers, atunci cand ne este frig, vasele de sange se ingusteaza foarte tare, pentru a impiedica circulatia catre suprafata pielii, de unde caldura s-ar pierde.

Desi este un organ, pielea se intretine altfel decat organele interne. In timp ce creierul, inima sau plamanii nu au nevoie de „curatenie, pielea are nevoie de apa (si sapun), care sa indeparteze impuritatile ce ar putea-o infecta.

Dusurile sunt necesare in fiecare zi, iar sapunul pe care il folosim trebuie sa fie unul delicat si care sa respecte pH-ul pielii noastre.

In cazul copiilor, este necesar sa se foloseasca produse specifice pentru grupa lor de varsta, pielea celor mici nefiind „matura (de unde si predispozitia pentru mai multe afectiuni dermatologice decat in cazul adultilor). Atentie la calitatea produselor care vin in contact cu pielea copiilor (inclusiv hainele!).

Citeste continuarea in revista BABY, editia septembrie.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista