Ce papam in primul an

In jurul varstei de un an, copilul tau poate bea lapte, mananca cereale, fructe, legume, proteine, practic, alimente din toate grupele de baza. Acum este timpul sa incepi sa-l inveti principiile unei alimentatii corecte, pe viata!

Si altele
Hormonii eliberati in timpul alaptarii ajuta la intarirea legaturii mama-nou-nascut si sunt un „tratament eficient impotriva depresiei postnatale, de care, intr-o forma usoara, sufera 80% dintre cele devenite mamici.

Daca sunt sanatosi, copiii alaptati isi pot dubla greutatea la jumatatea primului an de viata. In medie, in primele patru luni, copiii castiga in greutate 170 g/ saptamana. Intre patru si sase luni, 113-150 g se depun in fiecare saptamana, iar dupa sase luni, cantarul arata mai mult cu 57-110 g in fiecare saptamana.

La un an, bebelusii care au fost hraniti la san, cantaresc de obicei mai mult decat cei care au fost alimentati cu formula. Dar pana la varsta de doi ani diferentele nu vor mai fi sesizabile.

Cantitatea de lapte din san nu depinde de marimea sanilor. Rezerva de lapte se reface la aproximativ trei ore, exact intervalul de care are nevoie stomacul pentru a face digestia.

Reguli de care sa tii cont:
1. Cand alaptezi, fii foarte atenta ce-i oferi din „hrana ta. Tigarile, cafeaua, alcoolul nu au ce cauta in meniul tau! Ai grija sa te hidratezi suficient.

2. Dupa luna a patra, de fiecare data cand introduci un fel nou, lasa cel putin trei zile inainte de a introduce un alt sortiment. Astfel, in cazul aparitiei unei reactii alergice, vei sti care a fost alimentul „vinovat si, pe de alta parte, ii lasi copilului timp ca sa asimileze noul gust.

3. Pentru ca bebelusii au, s-a constatat, o preferinta pentru dulce (laptele matern este usor dulceag), este bine sa introduci in meniu mai intai legumele, abia apoi fructele. Daca faci invers, dupa banana, de exemplu, dovleceii nu vor avea prea multe sanse…

4. Dupa ce implineste varsta de zece luni, bebelusul va incepe sa insiste sa se hraneasca singur. Chiar daca bucataria se transforma intr-un camp de lupta, este bine sa-l ajuti cat mai putin.

Scurta istorie a alaptatului
Acum cateva sute de ani, nici nu se concepea ca hrana bebelusului sa fie altceva decat laptele matern! Incercari timide au fost facute in secolul al XIV-lea, cand copiii ramasi fara mama erau hraniti in principal cu lapte de capra.

In secolul XVIII, s-a incercat introducerea unui fel de faina din cereale ca substitut pentru laptele matern.

Formulele de lapte si-au facut aparitia pe la 1800, dar de-abia dupa al Doilea Razboi Mondial folosirea lor – in paralel cu alaptarea sau ca substitut al laptelui matern – a devenit o practica curenta.

TEXT: consultant Amelia Dan, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie