Ce reguli trebuie să respecte pacienții cu stent?

Stentul este un dispozitiv vital pentru menținerea deschisă a unei artere care prezintă îngustare.

Acestea sunt introduse în timpul procedurilor de angioplastie, proceduri care sunt folosite de cele mai multe ori pentru a lărgi porțiunea unei artere în care s-au depus grăsimi sau plăci de aterom.

Utilizarea unei angiografii fără stent va oferi șanse mai mari de revenire la stadiul îngustat al arterei comparativ cu implantarea stentului, acțiune care va menține pereții vasului de sânge în poziția dorită, oferind astfel o circulație normală.

Din acest motiv, stenturile sunt folosite în toate procedurile de angioplastie cu excepția cazurilor în care vasul de sânge este prea mic sau prea larg sau când pacientul prezintă alergie la materialul din care este confecționat dispozitivul.

Fie că vorbim de angioplastie artere sublavii sau angioplastie coronariană, utilizarea unui stent reprezintă alegerea de bază pentru numeroase proceduri care implică restabilirea circulației sanguine corespunzătoare.

Cu toate acestea, exista însă și anumite reguli pe care pacienții cu stent ar trebui să le respecte pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a preveni apariția posibilelor complicații.

5 reguli pe care pacienții cu stent trebuie să le respecte

Chiar dacă procedura de implantare a stentului a fost realizată cu succes, există însă riscul că acesta să nu își îndeplinească obiectivele stabilite datorită stilului de viață și a alegerilor făcute de către pacienți.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, următoarele reguli trebuie respectate:

Respectarea planului de tratament medicamentos

Sunt frecvent întâlnite cazurile când pacienții încep să ignore planul de tratament medicamentos, mai ales după ce a trecut mai mult timp de la realizarea procedurii.

Mulți dintre aceștia sunt de părere că tratamentul medicamentos nu mai este necesar după ce implantarea a fost realizată cu succes, această gândire fiind greșită și periculoasă, asta deoarece întreruperea anumitor medicamente ar putea duce la apariția unor complicații severe sau chiar fatale, cum ar fi tromboza de stent.

Efectuarea exercițiilor moderate după procedura de introducere a stentului

În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist poate recomanda efectuarea unor exerciții moderate, cum ar fi mersul pe un plan drept, pentru a reveni treptat la forța și la stilul de viață avut înainte de apariția afecțiunii.

Exercițiile intense cum ar fi ridicarea de greutăți sau mersul pe un plan înclinat trebuie evitate cel puțin 4 – 6 săptămâni.

Să nu se ignore posibilele simptome care ar putea apărea post-operator

Dacă este prezent un anumit disconfort în zona pieptului, durere sau dispnee după realizarea procedurii de implantare a stentului, atunci aceste simptome trebuie menționate medicului specialist, acesta putând evidenția cauza exactă.

Indiferent de timpul și locația în care apar, niciun simptom nu trebuie ignorat, asta deoarece orice complicații în rândul persoanelor cu stent pot fi severe sau fatale.

Controlul dietei

În cazul în care medicul specialist recomandă schimbarea dietei și a planului alimentar, acesta trebuie respectat cu strictețe, chiar dacă schimbările pot părea extreme.

Deoarece multe persoane pot eșua datorită diferențelor mari care pot exista atât în ceea ce privește cantitatea de alimente cât și numărul de mese pe zi, este posibil ca medicul să poată recomanda o trecere treptată de la o dieta la alta, crescând astfel șansele de succes.

Stentul nu este un tratament curativ

Trebuie reținut că angioplastia și stentul nu poate trata cauza care a dus la blocarea arterelor, ceea ce înseamnă că acestea pot deveni îngustate iar dacă nu se iau măsuri în ceea ce privește stilul de viață.

Consumul unei diete sănătoase și echilibrate, efectuarea exercițiilor fizice conform recomandărilor medicului specialist, renunțarea la fumat, reducerea stresului și respectarea planului medicamentos, toate acestea pot ajuta la scăderea șanselor de reîngustare a vaselor de sânge.

Pentru a obține rezultate bune și de lungă durată, regulile menționate mai sus și multe altele care pot exista în funcție de fiecare caz în parte trebuie respectate, pacientul fiind sfătuit să anunțe medicul cu privire la orice modificări sau schimbări apărute.

Sursa foto: www.pexels.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton