Faptul ca cel mic are responsabiliati in casa, il ajuta sa devina responsabil, il invata sa isi ofere ajutorul si de asemenea, il ajuta sa se simta ca este implicat activ in viata de familie.
Oricine are nevoie sa se simta folositor, iar copiii nu fac exceptie. Copiii au nevoie sa simta ca au o contribuite activa in familie si nu vor putea simti asta decat daca vor primit cateva responsbailitati clare, din partea familiei.
2 – 3 ani
4 – 5 ani
6 – 7 ani
8 – 11 ani
Nu inista ca totul sa fie perfect
Nimeni nu este perfect, asa ca trebuie sa fii putin mai relaxata atunci cand copiii isi indeplinesc responsabilitatile, atlfel s-ar putea ca cei mici pur si simplu sa refuze sa mai faca ceva de teama ca vor face gresit si te vei supara.
Nu amana momentul
Probabil ca ti se pare ca puiul tau este prea mic, insa copiii sunt mai descurcareti decat crezi si pot face o gramada de treburi inca de la varste fragede si in plus, le si place.
Nu te zgarci cu laudele
Nu astepta sa isi termine treaba pe care i-ai dat sa o faca pana sa il lauzi. Lauda-l si pe parcurs, spune-i cat de bine se descurca in timp ce o face. Astfel, vei crea un moment pozitiv si il vei incuraja sa mai faca si pe viitor. Copiiilor le place sa se simta apreciati, ca si adultilor de altfel, asa ca nu ezita.
Nu fi inconsecventa
Copiii au tendinta de a amana sa isi indeplineasca responsabilitatile in speranta ca le va face altcineva in locul lor, asa ca trebuie sa fii consecventa si sa nu te abati de la program decat in situatii cu totul speciale, de exemplu cand copilul este bolnav.
Indiferent ce responsabiliati alegi pentru copilul tau nu uita sa il lauzi cand face o treaba buna si sa ii multumesti pentru ajutorul acordat. Cu siguranta se va simti importat si apeciat si isi va lua in serios responsabiliatile.
Text: Simona David