Ce să mănânci, ca să fii fericită

Oare bucuria de viață începe din farfurie? Specialiștii în nutriție și psihologii par să creadă că da. Iată câteva alimente minunate din toate cele patru anotimpuri. Pe scurt, ce să mănânci, ca să fii fericită.

 

Sa mananci bine, iata inceputul bunei dispozitii, spune o reclama. Si daca ar fi adevarat? Sociologii si specialistii in alimentatie subliniaza importanta placerii asociate cu mancarea. Sondajele spun, si ele, ca in timp de criza contam pe mancare si placerea din ea pentru a ne remonta moralul.

Si daca senzatia de fericire depinde de mai multi parametri decat doar de continutul farfuriei, totusi se stie ca anumiti compusi alimentari au efect antidepresiv si ne fac sa ne simtim mai bine.

Actiunea lor nu este falsa ori numai placebo si nici rapida, asa cum e cea a anumitor zaharuri care ne dau o stare de bine pe moment. Este reala si de durata. Cu conditia sa le cosumam regulat, pe tot parcursul anului, acesti nutrienti influenteaza productia de neurotransmitatori implicati in starea noastra de bine.

Rosii – pe timp de vara, sfecla – toamna, peste – pe timp de iarna si diverse boabe (mazare sau naut) primavara. Iata cum se poate miza pe bunatatea acestor alimente grozave in fiecare sezon.

 

PRIMAVARA – STABILIZAREA UMORILOR

La chinezi, anotimpul al cincilea (15 zile dupa sfarsitul iernii si inceputul primaverii) e considerat o perioada de mare fragilitate fiziologica si psihologica. Pentru a digera mai bine acest anotimp intermediar, chinezii recomanda sa mancam mai usor. Felurile grase, de iarna si de sarbatori, apasa asupra stomacului si ficatului si ne influenteaza dispozitia.

Pentru a echilibra umorile, trebuie sa folosim legumele proaspete, morcovi, spanac si mirodenii. Acestea contin aminoacizi esentiali – tirozina si fenialanina –, precursori ai dopaminei si noradrenalinei, neu­rotransmitatorii responsabili de energie si de motivatie. Ii veti gasi in mare parte in branzeturi, banane, cereale si susan.

Nu uitati si de vitaminele din grupa B. Ele intervin asupra sistemului nervos. B6 (paprika, menta verde, tarhon, piper, curcuma), B9 (ficat, varza) si B12 (ficat, rinichi, pulpa). Carenta de vitamina B duce la depresie. Pentru a remedia situatia, la micul dejun, trebuie sa avem in farfurie soia, orez, alune si cereale.

 

Sfat: aromati-va dejunul cu parmezan, seminte de dovleac sau alte seminte de cereale.

Reteta: supa de morcov+spanac+avocado si suc de lamaie.

 

VARA – REZERVELE BUNE

Vacante, farniente, soa­­re, fructe si legume la discretie. Pline de minerale! In acest anotimp, nu trebuie compensat ceva, ci, cel mult, de facut rezerve bune in camara organismului. Salata de rosii cu mozarella di bufala este unul dintre felurile emblematice ale verii.

Bogata in licopen, antioxidantul ce sta la originea culorii sale, rosia poate reduce simptomele depresiei si este bogata in seleniu, oligoelement important in prevenirea stresului si problemelor de dispozitie. Ricotta contine triptofan, un aminoacid precursor al serotoninei.

Singurul risc este schimbarea de tempo al meselor. Cu cat stam mai mult la masa, cu atat suntem mai conectati la ritmul corpului si la senzatia de foame. Vara, insa, suntem tentati sa ciugulim orice la orice ora.

 

Sfat: pentru a nu cadea in plictiseala, amuzati-va prin nascocirea de sucuri de fructe si de legume noi, in fiecare zi.

Reteta: salata de naut+rosii cherry+coriandru+ceapa+ulei de arahide.

 

TOAMNA – REGLAREA BIORIT­MULUI

Aceasta perioada este marcata de schimbarile de bioritm. Tem­peratura in scadere produce stres si oboseala. Lumina solara in scadere, la fel. Este momentul sa ciugulim niste nuci. Ele contin un aminoacid, metionina, ce participa la sinteza melatoninei, hormon reglator al somnului si ritmurilor biologice.

Prin aportul lor de magneziu, permit o lupta eficienta cu stresul, mare generator de cortizol. Cortizolul ce sa mananci 2diminueaza producerea de serotonina, ceea ce conduce la depresie. Aportul de magneziu (ciocolata neagra, bananele, legumele verzi, lintea) permite, de asemenea, atenuarea neplacerilor generate de schimbarea de sezon. Pentru a fixa aceste substante in celule, ne trebuie taurina (aminoacid), care se gaseste in produse lactate, carne, crustacei si peste.

 

Sfat: alegeti mirodenii calde si dulci, curcuma, de exemplu. Chimionul si ghimbirul sunt la fel de bune. Ele pun in valoare gustul legumelor si dau energie.

Reteta: salata de spanac+qui­noa+linte+smoothie de iaurt+banana, la desert.

Vezi ce alimente să introduci în alimentația ta iarna.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton