Ce să știi despre artrita idiopatică juvenilă

Când vorbim despre artrită, o asociem în general cu bătrânețea, dar și copiii pot fi afectați de această boală. Uite ce să știi despre artrita idiopatică juvenilă.

 

Cea mai comuna boala reumatica la copil, artita idiopatică juvenilă reprezintă o cauza importanta de dizabilitate pe termen scurt si lung. Artrita ideopatică juvenilă poate apărea la copiii sub 16 ani si persista o perioada mai mare de 6 saptamani. Ea afecteaza intre 16 și 150 de copii din 100.000. Artrita idiopatica juvenila are un impact functional major, cu afectarea cresterii osoase, ce duce la nevoia de protezare la varsta tanara. De foarte multe ori, copiii diagnosticati cu artrita idiopatica juvenilanu pot merge la scoala si nu pot participa la activitati normale pentru varsta lor.

Artrita idiopatica juvenilapoate fi de mai multe feluri: sistemica (la una sau mai multe articulatii, insotita sau precedata de febra zilnica, neintrerupta, timp de minim 3 zile, dar si de alte simptome), oligoarticulara (afecteaza 1-4 articulatii pe durata primelor 6 luni de boala), poliarticulara FR(+) si FR (-) (afecteaza 5 sau mai multe articulatii pe durata primelor 6 luni de boala ), psoriazica, in asociere cu entezite ( inflamatii ale insertiilor osoase ale tendoanelor si ligamentelor) si nediferentiata (care nu indeplinește criteriile din nicio alta categorie). De aceea, abordarea terapeutica este diferentiata in functie de forma de boala, activitatea ei si manifestarile extraarticulare. Abordarea multidisciplinara (reumatologie pediatrica, ostopedie,recuperare medicala, oftalmologie) este obligatorie in managementul corect al pacientilor cu artrita idiopatica juvenila.

 

Cum știi dacă are artrită idiopatică juvenilă

Cele mai frecvente simptome ce sunt prezente in toate formele de artrita juvenila reumatoida sunt: durere articulara si edeme ce apar si dispar, dar adesea sunt persistente, redoarea articulara (rigiditatea, limitarea miscarilor articulare) ce dureaza mai mult de o ora in timpul diminetii , iritabilitate, refuzul de a umbla sau protejarea articulatiei (parintele observa copilul schiopatand sau ca evita sa foloseasca unele articulatii).
Durerea este un simptom comun al artritei idiopatice juvenile. Este insa posibil ca pacientul-copil sa nu o identifice ca fiind o problema. Copilul poate fi mai nelinistit de rigiditatea articulatiilor si sa le descrie mai bine si mai degraba pe acestea. Unii specialisti sunt de parere ca unii copii nu-si exprima sau nu identifica durerea din cauza aversiunii fata de procedurile medicale.

 

text: conf. dr, Denisa Predeteanu

mai multe informații pe pagina de fb a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (https://www.facebook.com/APAARO)

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton