Bolile copilăriei – cum le recunoști

 

Deși vaccinurile îi feresc pe cei mici de bolile copilăriei, nu toate dau imunitate pe viață și, în plus, noua modă de a nu mai vaccina copilul îi predispune pe cei mici la bolile copilăriie. Uite cum să le recunoști și diferențiezi.

 

Varicela

 Virusul varicelo-zosterian se transmite foarte ușor pe cale aueriană sau prin atingerea veziculelor, așa că de la apariția primului caz până la epidemie distanța e scurtă. Leziunile de aprorimativ 1 cm apar în relief și sunt pruriginoase, apoi se transformă în vezicule cu conțininut limpede, apoi tulbure. Problema este că aceste vezicule dau senzația de mâncările foarte puternică și atunci când sunt scăpinate se pot suprainfecta. Dacă sunt lăsate în pace, la aproximativ o săptămână de al declanșarea erupției, veziculele prind crustă.

Dacă cel mic are imunitatea slăbită, o formă de varicelă poate da complicații mai serioase, precum pneumonie variceloasă sau encefalită.

Oreionul

Debutează brusc, cu frisoane, indispoziție, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare și chiar episoade de vărsături. Bolnavul trebuie izolat cel putin 14 zile, iar repaosul la pat este obligatoriu pe toata durata bolii. Copilul bolnav de oreion are glandele salivare inflamate, inflamația putând afecta și alte organe (pancreas, testicule). Boala este contagioasă din primele zile de incubație și pe parcursul celor 14 zile de evoluție clinică.

Scarlatina

Scarlatina apare mai frecvent la grupa de vârsta 2-7 ani. Dacă cel mic este îmbujorat, palid în jurul gurii, are limba albicioasă, faringele roșu și amigdalele inflamate și febră este foarte posibil să facă scarlatină. Citește aici mai multe despre scarlatină.

 

Rujeola

Eruptia are o culoare roz-roție și bubițele apar mai întâi pe față, la baza liniei părului, pe pielea capului, gât, pentru a se extinde apoi pe toată suprafața corpului, chiar și pe tălpi. Petele devin mai largi și mai intens colorate în roșu, pe măsură ce se maturizează, apoi leziunile se colorează în maro-roz
Rujeola este contagioasă încă dinainte de erupția cutanată și apoi încă 5-7 zile, ceea ce face dificilă profilaxia.

Rubeola

Mai puțin contagioasă decât rujeola sau varicela, rubeola se răspândește prin picăturile de salivă și are o incubație de 12-21 de zile. Înainte de erupție, ganglionii limfatici din zona cefei sunt umflați. Maculele de un roz pal apar mai întâi pe față, apoi se răspândesc pe trunchi și extremități, iar petele tind să se unească.

Medicul pediatru va prescrie medicația potrivită în cazul în care cel mic face una dintre bolile copilăriei. Există și câteva remedii naturale care pot ameliora simptomele și pot grăbi vindecarea – citește aici mai multe.

foto Shutterstock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau