Ce să vindeci cu tarhon

Mai puțin folosit în sudul țării, tarhonul e foarte cunoscut în Ardeal și Banat, unde e folosit pentru ciorbe, mâncăruri cu carnea, afumături și chiar la murături.

Îi știi probabil gustul aparte, un pic iute, un pic acrișor și parfumul aparte, dar ce nu știi despre tarhon este că are o mulțime de propietăți terapeutice. Cu tarhon vindeci tulburări digestive, afecțiuni hepatice și renale, anorexie, reumatism, dureri de dinți.

Uite cum să prepari remediile pe bază de tarhon:

Tulburări digestive

Se consumă tarhon proaspăt sau conservat cu sare și oțet.

Afecțiuni hepatice și renale

Se face o infuzie dintr-o linguriță de pulbere de tarhon, peste care se toarnă 200 ml apă clocotită și se lasă la infuzat 15 minute. O astfel de infuzie se bea în fiecare zi, timp de 5 săptămâni.

Anorexie

Se tratează cu tarhon – condimentul stimulează puternic senzația de foame.

Durerile reumatice se ameliorează dacă frecționezi locurile dureroase cu un decoct din frunze de tarhon lăsate la macerat într-un pahar cu oțet (2 lingurițe de tarhon la un pahar). Amestecul se lasă la macerat 10 zile și se strecoară.

Dureri de dinți

Dacă te deranjează durerile de dinți poți face o gargară o linguriță de rădăcină de tarhon pisată, lăsată la macerat în 100 ml de oțet.

Cum prepari unt de tarhon

Pune 50 de grame de tarhon spălat bine într-un vas cu apă fierbinte și lasă să fiarbă 5 minute. Scurge fiertura apoi și toacă-o mărunt. Freacă 200 de grame de unt până se face spumă, pe care o amesteci apoi cu tarhonul tocat, adaugi sare și piper după gust și dai la rece. Se consumă ca atare, pe pâine prăjită sau pentru sandvișuri.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Feminin