Ce se spune despre sarcina

Stii precis cate ceva despre sarcina: greturile matinale, oboseala, vergeturile, durerile de spate, edemele – imposibil sa nu fi auzit de ele inca de pe vremea cand nu aveai nici un gand de maritis, iar un bebelus al tau ti se parea la ani lumina distanta.

Ei bine, acum esti tu in postura de a experimenta toate acele lucuri pe care le-ai vazut prin filme sau despre care ai auzit atatea.

Ai citit, probabil, deja vreo doua-trei carti de specialitate, prietenele te bombardeaza cu informatii solicitate si, mai ales, necerute.

Dar nimeni nu-ti spune adevarul pana la capat. Si, cumva, ceea ce ti se intampla pe parcursul celor noua luni te cam ia prin surprindere.

Nu vrei sa stii despre cazuri dramatice, nu te sfatuim sa ceri amanunte de la prietena care a facut septicemie dupa cezariana. Iti spunem doar ce ar trebui sa stii despre sarcina si nu se prea spune.

Optimistele iau de bune toate lucrurile frumoase pe care le vad prin filme, pesimistele se asteapta doar la probleme si rateaza noua luni de lucruri frumoase. Realistele se informeaza si spera sa nu li se intample lor…

Depresie… prenatala
Peste 70% dintre femeile insarcinate trec in primul trimestru prin stari de depresie, mult mai accentuate decat cele postnatale.

Framantarile privind sarcina si sanatatea bebelusului, complicatiile care pot aparea si pot necesita repaos la pat, problemele financiare, grijile legate de cariera si transformarile prin care trece corpul pot accentua starile proaste, mai ales in perioadele care corespundeau, inainte de sarcina, zilelor premergatoare menstruatiei.

Daca o pasa proasta tine mai mult de doua saptamani este o problema serioasa, care necesita ajutor de specialitate. Netratarea depresiei din timpul sarcinii are ca efect accentuarea celei post-natale si scaderea vertiginoasa a sanselor de recuperare.

Sani à la Pamela Anderson
Mai toate femeile insarcinate, mai ales cele cu care natura s-a zgarcit la marimea cupei, asteapta cu nerabdare perioada cand sanii se maresc. Alte schimbari pe care le produce sarcina nu sunt insa pe placul viitoarelor mamici: aparitia vergeturilor pe sani sau sfarcurile de culoare negricioasa.

Primele apar mai tarziu in sarcina, cel de-al doilea aspect il vei remarca din primele luni. De vina sunt hormonii – dupa sarcina, culoarea revine (aproape) la normal. Dar nu vrem sa te pacalim: sanii tai nu vor mai arata niciodata la fel.

Linia neagra
Hormonii tai in revolutie determina in al doilea trimestru producerea in exces a melaninei si suprapigmentarea, care are ca efect aparitia unei linii negricioase de la nivelul sternului pana la pubis.

Nu se stie exact de ce aceasta linie de aproximativ 1 cm grosime este verticala si nici de ce, de multe ori, poate fi vizibila pe abdomen la multe luni dupa nastere. Unele cercetari leaga aparitia liniei negre de nivelul de insulina, asa cum unii specialisti considera ca suplimentele de acid folic previn aparitia ei.

Of, hemoroizii…
Una din doua femei insarcinate sufera din cauza hemoroizilor, chiar daca putine recunosc. Hemoroizii sunt vene varicoase (varice) ale anusului care apar in trimestrele doi si trei de sarcina, din cauza cresterii semnificative in greutate si se manifesta prin senzatia de mancarime, durere si prin sangerarea tesutului din aceasta zona.

Hemoroizii mici se retrag dupa nastere, dar in unele cazuri se impune o interventie chirurgicala. Exista si o serie de produse care se pot folosi in timpul sarcinii.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton