Ce spun scaunele bebeluşului despre sănătatea lui

De fiecare dată când schimbi scutecul copilului tău analizezi cu mare atenţie scaunul bebeluşului şi îţi pui fel de fel de întrebări: ”oare nu e prea moale? O fi având diaree? Nu cumva e prea verde? Ce culoare ar trebui să aibă? O fi constipat? De câte ori ar trebui să facă? E normal să fie atât de închis la culoare?”
Scaunele bebeluşului pot fi extrem de diferite şi, în general, nu ai de ce să te îngrijorezi. Iată ce spun scaunele bebeluşului despre sănătatea lui şi când ar trebui să consulţi medicul pediatru.

 

Scaunele bebeluşului se modifică atunci când dieta lui (sau a ta, dacă alăptezi exclusiv) se schimbă. Înainte să te îngrijorezi, aminteşte-ţi că în foarte multe situaţii scaunele bebeluşului se modifică fără a indica o problemă de sănătate. Multe medicamente schimbă culoare, consistenţa, mirosul scaunelor bebeluşului tău, aşa că întreabă medicul  sau  farmacistul dacă şi ce schimbări ar trebui să observi.

Încă din perioada intrauterină,  în intestinele bebeluşului există fecale sub formă de meconiu. Meconiul are culoarea verde-închis spre negru, este gros şi vâscos. Colostrul are un uşor efect laxativ şi va face ca primul scaun al bebeluşului să se elimine uşor încă din primele zile de viaţă.

 

Ce frecvenţă au scaunele bebeluşului

În prima săptămână de viaţă, bebeluşul va avea scaun de 4-5 ori pe zi. Începând cu a doua săptămână, numărul scaunelor zilnice poate scădea, însă în cazul copiilor alăptaţi la sân, scaunul poate să apară după fiecare alăptare şi să continue aşa pe tot parcursul primei luni. Nu confunda acest lucru cu diareea, pentru că nu e vorba de aşa ceva – acesta este doar un semn că lucrurile merg foarte bine. De altfel, diareea nu este deloc un lucru comun în cazul bebeluşilor foarte mici, tractul lor gastrointestinal fiind încă protejat de imunitatea maternală.

Numărul scaunelor în cazul bebeluşilor hrăniţi cu lapte praf este mai scăzut decât în cazul bebeluşilor alăptaţi. La început vor fi mai frecvente, de 4-5 ori pe zi sau la fiecare masă, însă pe măsură ce bebeluşul creşte se va ajunge la un singur scaun pe zi sau la câteva zile.

 

Ce culoare şi consistenţă au scaunele bebeluşului

Fie că bebeluşul tău este alăptat sau hrănit cu lapte praf, în primele două-trei zile de la naştere, scaunul lui va fi foarte închis la culoare, aproape negru, pentru că elimină meconiu. După eliminarea meconiului va începe digestia normală.  În funcţie de laptele pe care îl primeşte bebeluşul, scaunele vor căpăta o altă culoare:

  • scaun bebelusscaun moale, galben, de culoarea muştarului – un copil alăptat la sân va avea un scaun moale, galben, în timp ce scaunul unui copil hrănit cu lapte praf va fi mai păstos, mai apropiat de culoarea muştarului.
    Uneori, scaunele bebeluşului pot fi moi şi se lipesc de scutec, alteori pot fi mai solide şi se dezlipesc cu uşurinţă. Atâta timp cât bebeluşul nu e constipat nu este nicio problemă.
  • scaun verde – scaunele bebeluşilor alăptaţi au o culoare gălbuie, asemănătoare muştarului, dar pot fi şi verzi şi moi, ceea ce este normal.
    Unii bebeluşi pot avea scaun verzui din cauza fierului conţinut de laptele praf sau dacă tu alăptezi şi iei suplimente cu fier. Atâta timp cât micuţul tău este fericit şi nu pare să aibă probleme cu constipaţia, nu ai de ce să-ţi faci griji.
    Daca bebeluşul tău are scaune verzui cu o consistenţă mucoasă, însoţite de iritaţii ale pielii, este foarte posibil să fie sensibil la ceva din dieta ta, cum ar fi produsele lactate.
    Un bebeluş care are icter poate avea scaune închise la culoare sau verzui. Acest simptom trece de obicei imediat după terminarea şedinţelor de fototerapie.
    Singurul moment în care ar trebui să te îngrijorezi în cazul în care copilul are scaune verzi este atunci când bebeluşul tău are şi febră (peste 38°C) şi dacă vomită sau pare a nu se simţi bine, deoarece aceste lucruri indică o infecţie la nivel intestinal. Consultă imediat medical pediatru.
  • scaun alb – scaunele bebeluşului de culoare alb-crem pot indica o problemă a ficatului. Consultă repede medicul pediatru.
    Scaunele albe sunt pline de grăsime care nu a fost absorbită în intestine şi, de asemenea, sunt lichide – lucru dificil de observat dacă bebeluşul poartă un scutec de unică folosinţă. Scaunul deschis la culoare poate fi semn de obstrucţie biliară, iar cel urât mirositor – de malabsorbţie (sistemul digestiv nu absoarbe aşa cum ar trebui nutrienţii). Această problemă apară dacă bebeluşul are o intoleranţă, o problemă digestivă sau o alergie alimentară.
    Dacă, pe lângă scaunul deschis la culoare, copilul are şi pielea şi ochii gălbui, precum şi urina închisă la culoare, e posibil să aibă hepatită A. Consultă urgent medicul.
  • scaun roşu, cu sânge – sângele în scaunul copilului este alarmant pentru mămici, deşi, de cele mai multe ori, se dovedeşte a fi o problemă destul de uşoară: un mamelon rănit/crăpat, care sângerează atunci când alăptezi (în timp ce suge, copilul poate înghiţi şi mult sânge). Nu este cazul să te îngrijorezi, sângele nu-i va face rău.
    shutterstock_158079536Scaunele pot conţine sânge roşu-aprins şi atunci când bebeluşul are o fisură anală (o rană, lucru care se poate întâmpla dacă este constipat. Nu vei putea vedea fisura, dar sângele va fi roşu-aprins şi va îmbrăca scaunul). Fisurile se vindecă, de regulă de la sine, dar ar trebui să previi constipaţia copilului.
    În cazul în care bebe are diaree, ar putea să aibă sânge în scaun deoarece are o infecţie intestinală şi peretele intestinului ar putea fi afectat. Dacă este aşa, se observă clar că nu se simte bine şi e nevoie să consulţi de urgenţă medical.
    Scaunele cu sânge sau mucus pot indica o infecţie, dar şi inflamarea intestinului gros sau a rectului, precum şi inflamarea tubului digestiv (boala Crohn). Scaunele roşii şi gelatinoase pot indica o obstrucţie intestinală, mai ales dacă cel mic are şi dureri mari de stomac.
  • scaunul negru (foarte închis la culoare) – dacă bebeluşul primeşte suplimente de fier sau lapte praf fortifiat cu fier, scaunul lui poate fi negru sau foarte închis la culoare.
    Scaunul negru poate fi şi cauza unor sângerări intestinale. Consultă medicul pediatru daca bebeluşulul nu primeşte suplimente de fier, dar scaunul lui este foarte închis la culoare.
  • scaun tare, uscat, eliminat cu greutate – este semn de constipaţie. Dacă trec 2-3 zile şi bebeluşul nu are scaun, şi de obicei scaunele lui sunt tari, uscate, eliminate cu greutate, consultă medicul.

 

 

Foto 1: shutterstock.com

Foto 2: shutterstock.com

Foto 3: shutterstock.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul