Ce sunt durerile de crestere si cum le faci fata

Cel mic are dureri de picioare frecvent, ce il trezesc in timpul somnului? E posibil sa fie ceea ce poarta numele de dureri de crestere.

Durerile de crestere sunt crampe musculare, pe care de regula le simt copiii prescolari si cei ce urmeaza sa intre in adolescenta.

Durerile de crestere se instaleaza cel mai frecvent in timpul serilor sau noaptea, cand ii pot si trezi din somn pe micuti.

Durerile de crestere apar in copilarie, in jurul varstei de 3-4 ani. Acestea tind sa revina apoi in jurul varstei de 8-12 ani

Ce cauzeaza durerile de crestere

Desi li se spune astfel, nu exista dovezi clare ca exista o legatura intre puseurile de crestere ale copiilor si durerile musculare.

E mai probabil ca durerile de crestere sa fie simple dureri musculare cauzate de activitati specifice copilariei, ce suprasolicita muschii celor mici.
Activitati precum alergatul, saritul, cataratul pun presiune pe muschii copiilor.
Asa numitele dureri de crestere tind sa apara cu precadere in serile de dupa zilele in care copiii au parte de activitati sportive.

Simptomele durerilor de crestere

Durerile de crestere sunt diferite de la unii copii la ceilalti. Unii dintre ei pot avea parte de dureri puternice, in timp ce altii sa nu le aiba deloc.

Durerile de crestere apar si dispar, pot fi resimtite ani sau luni la rand sau pot disparea rapid.

Durerea apare de fel seara tarziu, inainte de culcare sau dupa ce copilul deja a adormit.

In general, durerile de crestere tind sa apara cu precadere in ambele picioare, de obicei in partea frontala a pulpelor, in gambe sau in spatele genunchilor.

Unele studii ar sugera faptul ca acei copii ce sufera de dureri de crestere sunt si cei care sunt mai sensibili la durere. Tot aceiasi copii sunt si mai predispusi la dureri de cap si dureri abdominale.

Cum se trateaza durerile de crestere

Tratamentul va fi decis de medic si va fi unul adecvat nivelului de durere pe care copilul tau il resimte. Acesta va include cel mai probabil:

  • masaj muscular
  • intinderi musculare controlate (mai greu de aplicat la copiii mici)
  • comprese calde pe piciorul dureros

In cazuri mai grave, in care durerea nu dispare, cere sfatul medicului si intreaba-l daca un calmant sau antiinflamator n-ar fi o solutie.
Orice ai face, nu ii administra copilului aspirina.

Cand sa suni medicul in cazul durerilor de crestere

In majoritatea situatiilor, durerile de crestere sunt bilaterale, deci apar in ambele picioare simultan. Daca cel mic are dureri intr-un singur picior, sau durerile sunt insotite de alte simptome precum cele de mai jos, ar putea fi vorba de o alta afectiune:

  • febra
  • lipsa poftei de mancare
  • mers schiopatat
  • iritatii
  • articulatii calde, dureroase, umflate
  • oboseala
  • slabiciune
  • pierderea greutatii

Sursa: webmd.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau