Ce trebuie sa stii despre cancerul la san

Nu este un subiect nou, dar ramane un subiect de actualitate. Prin repetitie, speram sa devina un subiect de discutie comun si sa ne imprime o atitudine rationala si responsabila fata de risc, de prevenire si de cunoasterea starii de sanatate a propriului nostru corp.

cancer de san

  • 1 din 8 femei risca sa dezvolte cancer la san;
  • Prin autoexaminare lunara si control medical anual, cancerul poate fi prevenit. Descoperit in faza incipienta (stadiul 0 sau 1), cancerul de san poate fi vindecat in proportie de 94%.
  • In lume, la fiecare 3 minute o femeie afla ca are cancer la san.
  • Cancerul la san nu discrimineaza.
  • Aparitia unui nodul nu este intotdeauna un semn de cancer, dar este un semn care nu trebuie ignorat. Leziunile benigne sunt foarte comune si este normal ca sanul sa se modifice pe parcursul vietii.

Cum poate fi prevenit cancerul la san?

Ca in orice boala, dar in mod deosebit in cancer, cu cat diagnosticul este pus mai timpuriu, cu atat sansele de vindecare sunt mai mai, tratamentul este mai putin invaziv, iar efectele secundare mai putin suparatoare.
Autoexaminare se face lunar, dupa 7+14 zile de la prima zi a menstruatiei. Incepand cu varsta de 20 de ani, se recomanda lunar efectuarea unei autoexaminari.

  • Ecografia este indicata sub 35 de ani, pentru ca tesutul glandular mamar este prea des pentru a se putea obtine rezultate concludente despre sanatatea sanilor prin mamografie.
  • Mamografie se face doar la recomandarea medicului sau preventiv, in special dupa varsta de 40 de ani.

Diminuarea riscului de cancer la san:

  • Printr-o alimentatie sanatosa, bazata pe un consum zilnic de fructe si legume si un aport redus de grasimi alimentare.
  • Prin evitarea obiectelor vestimentare care mentin sanul intr-o pozitie anormala, precum sutiene cu bureti, sarme sau silicon.
  • Printr-un program regulat de activitati fizice pentru mentinerea greutatii corporale sub control.
  • Prin evitarea expunerii la solare intre orele 11:00-16:00 si utilizarea unei creme cu factor de protectie mai mare de 15, cu 20-30 de minute inainte de expunere si reaplicare la intervale de 2-3 ore.
  • Prin renuntarea la fumat si alcool (sau maxim 250 ml vin/zi).

Autoexaminarea
70% dintre cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminare.

Cum se face o autoexaminare?

â–  Asaza-te confortabil pe spate. Pune o perna sau un prosop sub umarul drept, tine mana dreapta pe langa corp si cu mana stanga palpeaza cu atentie fiecare san in zona din jurul sau. Apoi, ia mana de pe langa corp si pune-o sub cap, iar cu cealalta palpeaza-te sa vezi daca sunt umflaturi in zona axilei. Repeta operatiunea si pentru axila opusa.

â–  Efectueaza incepand de la axila pana la stern si de la mamelon pana la baza sanului miscari ciclice repetate examinand intreaga suprafata a sanului.

â–  In aceasta faza a autoexaminarii, retine ca anumite umflaturi sunt anormale.

Ecografia

â–  Este o metoda non-invaziva de analiza a sanului cu ajutorul ultrasunetelor.

â–  Aceasta poate determina daca un nodul este solid sau este plin cu lichid.

â–  Dureaza aproximativ 5 minute, nu doare si poate fi realizata fara trimitere medicala.

Mamografia
Mamografia este o radiografie speciala a sanului care ajuta la detectarea cancerului prin raze X cu cativa ani inainte de aparitia unor semne sau simptome detectabile prin autoexaminare sau examinare clinica O mamografie este o investigatie simpla, nu dureaza mai mult de 30 de minute si nu este dureroasa.

www.stopcancerlasan.ro
foto: dreamstime


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton