Ce trebuie sa stii inainte de a concepe

Iti doresti un copil si psihic esti pregatita pentru asta, dar corpul tau ce parere are?

Fiecare femeie ar trebui ca, inainte sa ramana insarcinata, sa faca o vizita medicului ginecolog, pentru a se asigura ca e sanatoasa, ca nu are nici o infectie sau alta problema care necesita tratament.

Expertii sunt de parere ca multe dintre complicatiile care apar la nastere si unele dintre problemele de sanatate ale bebelusilor pot fi prevenite inca inainte de a concepe.

Testele care se fac inainte de preconceptie sunt legate de trecutul genetic al familiei, bolile de care sufera viitoarea mama. Spre exemplu daca ai cazuri in familie de deficiente ale tubului neural, medicul iti va recomanda sa iei acid folic inainte de preconceptie.

Nu iti fie teama sa-i pui intrebari legate de temerilele pe care le ai. Iata despre ce ar trebui sa discuti cu medicul:

Imunitatea
Desi rubeola, rujeola si varsatul de vant sunt considerate a fi boli ale copilariei, acestea pot fi prezente si la varste mature. Daca vei contacta una dintre acestea in timpul sarcinii, bebelusul va fi si el afectat, putand aparea complicatii grave.

Din analiza sangelui se poate spune daca esti imuna sau ai nevoie de vaccin.

Starea generala de sanatate
Este posibil sa fii bolnava si sa nu stii? Da. Poti avea diabet, sifilis, hepatita, chiar si SIDA si sa nu stii. Medicul ar trebui sa te testeze pentru toate aceste boli.

Factori de risc
Medicul trebuie sa te informeze care sunt factorii de risc pe perioada sarcinii, spre exemplu alcoolul, drogurile, fumatul. Daca fumezi, nu astepta pana ramai insarcinata pentru a renunta. Exista riscul ca bebelusul sa se nasca prematur sau sub greutatea normala, sau chiar sa moara la nastere sau sa dezvolte alte probleme de sanatate.
Pentru mama, exista riscul de a dezvolta placenta previa, placenta abruption sau avort spontan.

Alcooul si drogurile trebuie de asemenea intrerupte inainte de a concepe. Pana sa-ti dai seama ca esti insarcinata, sistemul nervos central al copilului s-a si format. Alcoolul poate cauza retard mental, iar drogurile (cele ca heroina si cocaina), duc la malformatii, greutate scazuta la nastere si multe alte complicatii. Atat alcoolul cat si drogurile cresc sansele de avort spontan.

Greutatea corporala
Daca esti supraponderala sau subponderala, e posibil sa ai probleme de conceptie. De aceea, inainte de a ramane insarcinata trebuie sa ajungi la greutatea normala pentru inaltimea ta sau cat mai aproape de aceasta.
Daca esti subponderala, exista riscul ca si copilul sa fie sub greutatea normala la nastere. Daca esti supraponderala, poti face diabet, cheaguri de sange si alte complicatii care sa necesite efectuarea unei cezariene, chiar daca vrei sa nasti vaginal.

Boli cronice
Femeile care sufera de diabet trebuie sa vorbeasca cu medicul inainte de a concepe. Mentinerea sub control a nivelului glucozei este cruciala pentru o sarcian fara probleme si pentru un copil sanatos.
Femeile care iau pastile vor trebui sa treaca pe insulian injectabila, deoarece pastilele trec in placenta si cauzeaza malformatii.

Medicamentele
Femeile care se afla sub tratament medicamentos trebuie sa mearga neaparat la medic inainte de a concepe, pentru schimbarea dozajului, a medicamentelor, pentru oprirea tratamentului sau inceperea altuia naturist.
Antidepresive sunt, in general, inoffensive pentru fat, dar asta nu inseamna ca poti continua sa le iei pe perioada sarcinii fara sfatul medicului.

Vizita la medic este primul pas in conceperea unui copil. Cu cat esti mai informata, cu atat ai mai multe sanse de a avea o sarcina fara probleme si de a adduce pe lume un bebelus sanatos.

Foto: STOCKBYTE.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton