Ce vitamine ii dai

Principala idee in modul de administrare a vitaminelor pentru copilul tau – indiferent de varsta lui – este sa nu o faci fara sa ai in spate' sfatul medicului.

Un procent mic, e adevarat, dintre copii sufera de alergii la mancare sau pot avea diverse dereglari metabolice, fapt ce poate duce la restrictii in ceea ce priveste dieta.

Acestora li se recomanda suplimente de vitamine pentru a contracara eventualele lipsuri din organism, insa doar in dozele si combinatiile recomandate de pediatru.

Ca de obicei, si in acest domeniu, americanii sunt lideri de piata, ei avand deja standarde de administrare a suplimentelor de vitamine la copii.

Asadar, iata cum recomanda pediatrii de peste ocean sa se administreze vitaminele la cei mici: 

  • suplimentele de vitamina D se vor da copiilor hraniti exclusiv la san, dupa varsta de doua – patru saptamani. Daca mamele se hranesc echilibrat si au dieta variata, aceste suplimente nu sunt necesare.   
  • nici un supliment nu este necesar bebelusilor hraniti cu lapte praf. Exceptia se refera la copiii carora li se recomanda prin prescriptie medicala tipuri de lapte praf imbogatite cu fier sau vitamine (inclusiv vitamina D).  
  • picaturile cu continut de fluor pot fi o solutie nimerita pentru copiii hraniti cu lapte formula. Efectul suplimentului de fluor, administrat de la varste tinere, s-a dovedit a reduce incidenta aparitiei cariilor la copii.  
  • copiilor mai marisori nu este nevoie sa li se ofere suplimente de vitamine daca au o dieta variata, din toate categoriile de nutrienti necesari.

Multa atentie!
Niciodata nu vei auzi de la un specialist sfatul sa suplimentezi de capul tau necesarul de vitamine sau de minerale al copilului. Asadar, contrar credintelor populare', mai multe suplimente in organism chiar strica'.

Sistemul imunitar al copilului nu va mai da randament, iar in unele cazuri s-ar putea ajunge chiar la saturatie, moment in care prea multe vitamine administrate ar putea deveni toxice.

Nici suplimentele pe baza de plante, despre care tu crezi ca sunt total neutre si nu au cum sa dauneze, nu sunt recomandate decat la sfatul medicului.

De vreme ce acestea nu sunt impartite atat de strict pe categorii – cum sunt medicamentele cu prescriptie – pot fi periculoase. Unele dintre ele pot contine substante care nu fac bine organismului celor mici. De aceea, rezuma-te la o dieta echilibrata si nu vei avea nevoie de nici o pastila in plus!

Naturale 100%
Aportul de vitamina C este mai important in perioada rece, pentru ca ajuta la cresterea imunitatii. Incearca, insa, sa-i oferi celui mic vitamina C din surse naturale: citrice, patrunjel, kiwi.

Vitamina D, necesara asimilarii calciului in organism, se poate suplimenta printr-o nutritie adecvata: ficat, peste gras (hering, sardine, somon), galbenus, lapte integral si produse lactate nedegresate (cum ar fi untul).

15 minute de expunere la soare, pe saptamana; de atata are nevoie un copil pentru a asimila in mod natural vitamina D.

La adolescenta
In timpul adolescentei, pentru o dezvoltare armonioasa, s-a constatat ca mineralele si vitaminele sunt extrem de importante. Fetele au nevoie de suplimente in jurul varstei de 10 – 11 ani, iar baietii pe la 12 – 13 ani.

Sunt importante urmatoarele:

  • acidul folic si vitamina B12;
  • pe masura ce nivelul de calorii creste, este nevoie de suplimente de vitaminele B1, B2 si B3;
  • vitamina B6 si vitamina D
  • dezvoltarea scheletului osos;
  • vitaminele A, C si E sunt importante pentru dezvoltarea noilor celule formate;
  • calciul, magneziul si zincul sunt necesare pentru cresterea densitatii osoase.

Text: Valentina Vuxanovici; Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate