Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?

Raspunsul la aceasta intrebare poate fi decisiv in evolutia copilului. Rolul tau de parinte e sa-l ghidezi in a-si descoperi potentialul profesional.

De multe ori ne intrebam copiii ce isi doresc sa se faca atunci cand vor fi mari, insa, daca atunci cand sunt mici primim raspunsuri de genul vreau sa fiu doctor, aviator, fotbalist sau vedeta', cand trebuie sa ia decizii concrete in privinta viitorului lor, situatia se complica.

La sfarsitul gimnaziului, intrebarea Ce ti-ar placea sa faci in viata?' devine tot mai complicata si mai fara raspuns. Spre exemplu, in clasa a VIII-a copilul se pregateste pentru intrarea la liceu si trebuie sa-si aleaga profilul si specializarea.

La ce liceu sa ma inscriu?' si Cum fac alegerea?' sunt principalele lucruri care ii preocupa pe cei care termina ciclul gimnazial.

Pentru elevii de clasa a VIII-a raspunsurile trebuie gasite pana la inceputul lunii iunie, cand are loc repartitia computerizata a locurilor in licee.

Nehotarati pana in ultima clipa?

Daca unii copii stiu exact la ce liceu vor sa invete, altii raman nehotarati pana aproape de momentul inscrierii tocmai pentru ca nu stiu ce vor sa faca mai departe, ce facultate vor urma sau ce slujba si-ar dori.

De fapt, astazi nici elevii care termina liceul nu stiu exact ce domeniu vor sa urmeze. Mai mult, se intampla ca tinerii sa-si schimbe optiunile pentru ca fie descopera noi oportunitati, fie isi dau seama ca alegerea facuta nu este potrivita pentru ei.

Daca in ziua de azi cei care termina clasa a XII-a inca nu au foarte clar in minte ce vor sa faca in viitor, cum putem pretinde unui copil de 14 ani sa aleaga un domeniu sau altul? Si atunci te intrebi care este rolul nostru?

Cum sa-i sprijinim pe copii sa inteleaga ce vor sa faca in viata, ce li s-ar potrivi si ce nu, de ce este importanta educatia pentru ei? Cum facem sa-i ajutam sa descopere care sunt aptitudinile lor si spre ce sa se indrepte?

Ajuta-l sa-si descopere drumul in viata

Ajuta-l sa-si dea seama ce i-ar placea sa faca si sa se autocunoasca! Roaga-l sa-ti vorbeasca despre hobby-urile lui, despre cum vede el scoala si cum se imagineaza in viitor.

Intreaba-l ce parere are despre ceea ce face el si analizeaza atitudinea lui fata de ceea ce faci tu. Intreaba-l care dintre materiile invatate la scoala il atrag si roaga-l sa-ti spuna de ce i se par interesante.

Discutand pe larg, vei vedea ca motivele pentru care o materie este atractiva pentru copilul tau te vor ajuta sa intelegi care sunt interesele lui si, in functie de acestea, puteti stabili impreuna obiectivele.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton