Cea mai importantă vitamină pentru femei, de care noi nici nu am auzit

Organismul nostru are nevoie de o varietate de nutrienți- vitamine, minerale, acizi grași- pentru a funcționa corespunzător. Când ne lipsește unul dintre acești nutrienți încep să apară problemele de sănătate.

Totuși, corpul uman este incredibil de rezistent și poate dura chiar și ani de zile până când apar simptomele unei deficiențe de vitamine, spre exemplu. Aceste simptome, de cele mai multe ori, le descriem prin faptul că nu ne mai simțim la fel de bine ca înainte. Pielea noastră nu mai e la fel, nu mai avem energie, apar dezechilibrele hormonale, apar crampele, problemele digestive și lista poate continua.

Potrivit nutriționiștilor, o vitamină extrem de importantă este vitamina K2, iar rolul ei esențial pentru organism a fost decoperit de specialiști abia în anul 1997. Mulți oameni au auzit și știu care este importanța vitaminei K1, prezentă în plantele verzi și care joacă un rol important în stoparea hemoragiilor și închegarea sângelui.

Vitamina K2 este însă necunoscută pentru cei mai mulți dintre noi. Totuși, este esențială pentru a distribui calciul acolo unde trebuie și a-l înlătura din locurile unde nu ar trebui să se depună. Și face asta în momentul în care interacționează cu vitaminele A și D.

De ce este importantă vitamina K2?

Această vitamină este implicată în numeroase funcții ale organismului uman, dar este foarte importantă mai ales pentru femei.

'De le prevenția riodurilor și până la prevenția cancerului, vitamina K2 este esențială pentru femei și ea de cele mai multe ori lipsește. Multe femei nu au nevoie de suplimente cu calciu, și analizele ies bune, dar acel calciu trebuie distribuit corespunzător în organism. Toți luăm vitamina D, dar fără K2 vitamina D nu are aceleași beneficii și chiar ne poate dace rău', spune medicul Kate Rhéaume-Bleue, autoarea unei cărți despre vitamina K2 și calciu.

Sănătatea oaselor- cele mai multe dintre noi asociază calciul cu oasele sănătoase. Adevărul este însă suplimentele cu calciu au un rol aproape insignifiant în a asigura densitatea osoasă, iar vitamina K2 are un rol foarte important, în combinație cu vitamina A și D.

Sănătatea dentară- Vitamina K2 este de asemenea esențială pentru o dentiție sănătoasă. Studiile arată că sensibilitatea dentară, cariile și alte probleme pot fi evitate prin folosirea vitaminei K2. În mod uimitor, membrii unui trib care nu au avut parte niciodată de un control stomatologic și care aproape că nu se spală niciodată pe dinți, au o dantură impecabilă tocmai pentru că dieta lor este foarte bogată în vitaminele K2, A și D.

Sănătatea inimii: Ani la rând s-a considerat că arterele încărcate sunt rezultatl grăsimilor saturate. Se pare că acest lucru nu este pe deplin adevărat. Sunt mai multe cauze ale bolilor cardiovasculare, însă unul dintre cele mai importante este deficiența de K2. Blocajele la nivelul arterelor sunt provocate de multe ori de calciu. Rolul vitaminei K2 este să îndepărteze calciul de pe artere, pentru ca acesta să se depună pe oase.

Ridurile– Dacă luăm în calcul regiunile lumii în care oamenii au o dietă bogată în K2, ne vom da seama că populația aceea arată foarte tânără. ( De exemplu Tokio- unde Natto, preparatul care conține cea mai mare cantitate de K2 este consumat cu regularitate). Este o relație strânsă între îmbătrânirea prematură și o densitate osoasă scăzută.

Sănătatea sistemului circulator– Varicele sunt practic o boală a sistemul cardiovascular și așa cum spuneam calciul depus pe vene ar trebui de fapt să meargă la oase. Din cauza depunerii de calciu, venele își pierd integritatea și se pot transforma în varice.

De unde luăm vitamina K2

Cea mai bună sursă de nutrienți pentru organism o va reprezenta întotdeauna dieta echilibrată. Cu toate acestea, produsele cu concentrație mare de vitamina K2 nu fac parte dintr-un meniu obișnuit în mai multe părți ale lumii.

Iată care sunt acestea:

  • Natto- aliment japonez tradiţional, servit la micul dejun, preparat din boabe de soia fermentate.
  • Ficatul de gâscă în special, dar și alte tipuri de ficat.
  • Produse lactate de la animale care se hrănesc cu iarbă proaspătă ( lapte, unt, unt clarifiat).
  • Brânză- sortimentele Gouda și Brie au cea mai mare concentrație de K2, dar orice brânză făcută din laptele unui animal hrănit cu verdeață conține K2.
  • Gălbenușul de ou crud. Atenție, oul trebuie să provină dintr-o sursă sigură și cel mai bine ar fi să fie pasteurizat.

De ce deficiența de vitamina K2 este una comună

Este o vitamină care nu este prezentă în concetrații mari în produsele alimentare pe care noi le consumăm frecvent.

Consumul tot mai ridicat de mâncare procesată ne ține la distanță de produsele tradiționale, care sunt mai valoroase din punct de vedere nutrițional.

Sursa:harpersbazaar.com
Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton