Cea mai periculoasă poziţie de dormit la bebeluşi

Pentru o creştere sănătoasă şi o dezvoltare armonioasă, bebe are nevoie de un somn liniştit şi odihnitor. Şi cum, în primele luni de viaţă, cel mic îşi petrece majoritatea timpului dormind, poziţia din timpul somnului este extrem de importantă. Ea trebuie să fie corectă, sănătoasă şi, neapărat, sigură! Iată cum ar trebui să îţi aşezi bebeluşul în timpul somnului şi care e cea mai periculoasă poziţie de dormit în primele luni de viaţă.

În primele luni de viaţă, bebeluşii noştri dorm aşa cum îi aşezăm, neputând încă să se întoarcă de pe o parte pe alta sau să-şi ridice capul şi să-l întoarcă. Bineînţeles că unele poziţii îi ajută să se liniştească, să adoarmă mai repede şi să doarmă mai bine, însă în această perioadă de început, sarcina noastră este să le oferim o poziţie de dormit corectă, sănătoasă şi sigură.

 

Cea mai periculoasă poziţie de dormit – pe burtică

Conform specialiştilor, prima regulă pentru un somn cât mai sigur în primele luni de viaţă este poziţionarea copilului pe spate – aceasta este cea mai indicată poziţie pentru a reduce riscul de moarte subită.

Sindromul morţii subite este cea mai mare teamă a oricărui nou părinte. Un bebeluş aparent sănătos, de obicei mai mic de un an, fără antecedente medicale, adoarme şi nu se mai trezeşte.

Potrivit cercetărilor, deşi rata morţii subite în rândul bebeluşilor a scăzut cu 50% din 1983, în Statele Unite se înregistrează în jur de 2.500 de cazuri pe an şi alte câteva mii în restul lumii.

Se pare că sindromul morţii subite a sugarului (SMSS) depinde de controlul respiraţiei în timpul somnului: poziţia pe burtică fiind cea mai periculoasă, deoarece împiedică trezirea nou-născutului în cazul unei apnee (oprirea temporară a respiraţiei). În primele luni de viaţă, bebeluşii nu îşi pot ridica şi întoarce capul într-o parte sau alta, iar greutatea corpului poate face imposibilă respiraţia.

 

La ce să fii atentă:

  • Dacă, totuşi, bebeluşul tău e obişnuit să doarmă pe burtică şi doar aşa se linişteşte, trebuie supravegheat atent până când va fi capabil să îşi ridice capul şi să îl întoarce dintr-o parte într-alta.
  • Dacă îl culci pe o parte, ai grijă să nu se rostogolească şi să ajungă pe burtică. Îţi poate fi de ajutor un prosop sau scutec rulat, care să îl împiedice pe cel mic să se rotească.
  • Chiar şi atunci când doarme pe spate, capul bebeluşului trebuie întors, alternativ, pe stânga şi pe dreapta. În niciun caz cel mic nu trebuie să rămână cu faţa în sus, pentru că, în această perioadă, bebe varsă destul de frecvent şi, dacă stă cu faţa în sus, se poate îneca.

 

 

Foto: shutterstock.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton