Mamă şi fiică: „cea mică“ s-a făcut mare. Ştii ce te aşteaptă?

Felicitări, mami: ai de acum în casă o adevărată domnişoară! Înarmează-te cu răbdare şi tact: nu va fi mereu floare la ureche să te înţelegi cu ea – vrând să-şi afirme personalitatea, s-ar putea să îţi scoată ceva peri albi. Iată cum să faci  să funcţioneze relaţia dintre mamă şi fiică.

Bucură-te de jumătatea plină a paharului: de acum, puteţi sta de vorbă de la egal la egal (sau aproape de la egal la egal), o să aveţi micile voastre complicităţi… Şi rivalităţi? Şi. Din nevoia de a-şi afirma propria personalitate, puştoaica ta te-ar putea antrena într-un joc derutant – când complicitate, când rivalitate. Eşti pregătită să conduci jocul, cu toată tandreţea, dar ferm?

 

Te provoacă? Te iubeşte, dar vrea să iasă din umbra ta

Ai plănuit atâţia ani cum o să o înveţi, „când o să vină vremea, tot ce trebuie să afle o adolescentă: despre băieţi, despre primul sărut (deşi la capitolul acesta ai o mică suspiciune, s-ar putea ca fetiţa ta să-l fi bifat de pe la grădiniţă, poate chiar în grupa mică – generaţiile astea noi se grăbesc ceva de spaimă!), despre feminitate, şic, stil, aer sexy, succes, împlinire…  Să o iniţiezi, să o sfătuieşti, să o ajuţi să descopere singură, dar direcţionată discret, ca să nu repete greşelile tale…
Stop! Nu visa atât de departe. Ştii cum îi spuneai mamei tale, acum douăzeci de ani: „Înţeleg, vrei să mă protejezi, dar nu poţi trăi pentru mine: prefer să învăţ din propriile mele greşeli! Asta o să auzi şi tu acum, de la fiica ta. Pentru un adolescent este esenţial să fie „el însuşi. Adică „altfel decât mama şi decât tata. Ştiu, când era mică te lua drept model – şi ce bine te simţeai! Acum îţi dă de înţeles, oarecum sfidător, că ai devenit… antimodel. Şi este adeseori agresivă. Nu te enerva! Să ştii că nici pentru ea nu este aşa uşor să fie „altfel decât o mamă care, eventual, se îmbracă la fel ca ea, se tunde tinereşte… Te pomeneşti că sunteţi şi fani ai aceloraşi formaţii? Ei, îţi dai seama cât de greu îi este să se afirme? De aceea se joacă, uneori, cu nervii tăi. Te şicanează. Şi moare de curiozitate: oare până unde poate întinde coarda?

 

Cum conduci jocul

  • Fii indulgentă, dar în limitele bunului-simţ!
    Pentru că nu o face din răutate. De fapt, vrea să verifice dacă o iubeşti necondiţionat. Dacă ţii la ea numai când e fată bună sau şi atunci când îţi demonstrează sfidător că nu vrea să „te copieze, că nu aveţi aceleaşi idei, aceleaşi gusturi etc. Nu te lăsa „manipulată – nu te enerva! Dar ai grijă ce-i permiţi şi ce nu: un comentariu nu foarte favorabil despre noua ta coafură – da; o insultă – ba!
  • Nu te purta de parcă aţi fi de aceeaşi vârstă!
    Vă împrumutaţi una alteia trusa de machiaj sau nişte haine – de ce nu? Fata ta simte că tu rămâi tânără. Dar nu încerca să intri în pielea prietenelor de vârsta ei! Nu îi cere confidenţe amoroase, iar dacă e tentată să le facă, sugerează-i, cu toată delicateţea, că e mai bine să aibă o ”grădină a ei secretă”. Una este să îi dai un sfat şi alta să intri prea mult în intimitatea ei. Nici nu-i spune povestea sau poveştile tale de iubire! Oricât de apropiate aţi fi, nu faci dintr-o adolescentă confidenta ta: rolul acesta nu i se potriveşte.
  • Las-o să înveţe şi „pe propria piele!
    E perfect normal să vrei ca ea să înveţe cât mai multe din experienţa ta, ca într-un efect de oglindă, cum îl numesc psihologii. Numai că ea nu gândeşte cu mintea ta şi nu simte, obligatoriu, ca tine. Şi te uimeşte uneori, acţionând pe dos faţă de ceea ce aştepţi tu de la ea. Las-o să trăiască propriile experienţe şi să ia decizii pe cont propriu (atât timp cât nu face greşeli ce i-ar pune viitorul în pericol, evident).
  • Oferă-i şi alte modele feminine!
    Este foarte important pentru o adolescentă să aibă şi alte modele feminine, în afara mamei. Iată un teren pe care poţi manevra liber: invită acasă la voi acele prietene ale tale care ţi-ar plăcea să o influenţeze. Îţi vei da seama imediat dacă le-ai ales corect, din reacţia fiicei tale – dacă le place, o să fie numai ochi şi urechi la conversaţia voastră, la felul în care se îmbracă musafirele, cum se poartă… Şi mătuşile sunt preţioase, mai ales când e vorba de o soră a ta: au ceva din atracţia şi autoritatea unei mame, fără să fie – uf, ce bine! – mama, tot mama! Împuşti doi iepuri dintr-o lovitură, pentru că şi amicele, şi surorile tale vor fi încântate să joace rolul interlocutoarei privilegiate, pe lângă adolescenta ta.
  • Nu uita de momentele voastre de complicitate!
    Să „bateţi magazinele împreună, să mergeţi la un film sau la o îngheţată – e grozav! Şi când vreţi să „fugiţi de acasă, ca să fiţi numai voi două, ca fetele, povestindu-vă multe şi de toate, şi când vrei să vă împăcaţi, după o dispută. Momentele acestea de intimitate fac „toţi banii!

 

 

Text: Libertatea pentru femei

Foto: shutterstock.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau