Ceaiurile în sarcină – ce e sigur și ce nu

Deși în mod normal ne bazăm pe puterea plantelor, în timpul sarcinii ceaiurile și infuziile din plante trebuie consumate cu prudență. Unele pot induce contracțiile uterine, afectează nivelul de hormoni și pot simula declanșarea menstruației, provocând pierderea sarcinii. 

Atunci când ești însărcinată, trebuie să ții cont de faptul că studiile efectelor ceaiurilor și infuziilor din plante sunt pe departe de a fi încheiate și nu există suficiente rezultate care să demonstreze cât de periculoase sunt de fapt toate ceaiurile din plante în timpul sarcinii.

Sunt câteva plante despre care se știe că, deși benefice în mod normal,  sunt cu adevărat periculoase în sarcină. Ceaiurile și infuziile pe bază de aloe vera, arnică, iarba mâței, primula, ienupăr, ginseng, mușețel, anason, levănțică, salvie, cimbru, lemn dulce, crușin sau frunze de zmeur (folosite în trecut de moașe pentru declanșarea travaliului), pelin, rozmarin sau ștevie creață sunt total contraindicate în timpul sarcinii!

Despre ceaiul de mentă părerile sunt împărțite – unii specialiști spun că stimuleazăceai 2 contracțiile uterine, alții cred că ceaiurile slabe din mentă pot diminua senzația de greață și funcționează ca un bun remediu antibalonare, în perioada din primul trimestru, când excesul de hormoni determină producerea de gaze și disconfort abdominal.

Și ceaiul din ghimbir stârnește multe comentarii – consumat cu moderație, ajută la înlăturarea senzației de greață din primul trimestru de sarcină. Dar ghimbirul este recunoscut pentru proprietățile lui de stimulare a circulației și, ca atare, presupune riscuri în timpul sarcinii – susțin alte voci.

 

Ce e sigur

Lista ceaiurilor sigure în sarcină este mult mai scurtă. Sunt considerate sigure în sarcină ceaiurile din:

Afine – țin departe infecțiile de tract urinar, frecvent întâlnite în sarcină

In – ceaiurile pe bază de semințe de in ajută la reglarea tranzitului intestinal și rezolvă probșema constipației, de care se plâng cele mai multe dintre viitoarele mămici.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate