Cei mai buni tătici din lumea animalelor

Dacă în lumea animalelor s-ar sărbători Ziua Tatălui,  căluții de mare, broscuțele, pinguinii imperiali și tăticii jacana ar primi multe cadouri.

 

Căluții de mare ar câștiga detașat competiția pentru titlul Tatăl anului.  Asta și datorită faptului că ei sunt cei care poartă sarcina. Masculii căluți sunt 'dotați' cu un buzunar în care femela depune ouăle, pe care masculul le fertilizează și incubează pentru 45 de zile, până când se dezvoltă micuții cai de mare. Mai mult, masculii căluți experimentează și contracțiile atunci când puii vin pe lume.

La fel de dedicați tătici sunt și masculii unei specii de broască. Tatăl-broască Darwin ascunde în gura lui mormolocii și, de obicei, nu mănâncă până când aceștia nu sunt suficient de mari pentru a putea supraviețui pe cont propriu. La alte specii de broască masculii ascund embrionii în pielea lor (pe spate sau picioare) sau au un buzunar, asemănător unui marsupiu, în care poartă embrionii până la maturiate.

Masculii-pasăre Jacana ar putea candida și ei cu succes la titlul de Tatăl anului. Ei fac cuiburile, incubează ouăle și îngrijesc puii. În timp ce femelele se împerechează cu cât mai mulți masculi, aceștia sunt tați loiali și rămân lângă cuiburi multă vreme după ce femelele au plecat în migrație. Mai mult, masculii Jacana au grijă și de puii altor masculi, dacă aceștia nu mai sunt prin preajmă…

Masculii pești Arowana își poartă puii în gură și îi lasă să exploreze doar când nu sunt prădători prin preajmă.

Pinguinii imperiali sunt și ei tătici de nota 10. După ce femela depune ouă, rezervele ei nutriționale scad și trebuie să se hrănească. Tatăl pinguin este responsabil cu ouăle  – el petrece două luni fără să se hrănească, stând grijuliu pe ouă. Dacă se mișcă prea brusc, riscă să expună un ou la vânturile înghetațate și temperaturile cu mult sub zero grade și puiul să piară, dar asta rareori se întâmplă.

În ciuda reputației lor de prădători, masculii lupi sunt familiști convinși – atenți, monogami și foarte buni tătici. După ce femela naște, nu părăsește vizuina săptămâni întregi. Tatăl-lup păzește puii, pleacă la vănătoare de câte ori e nevoie și împarte hrana cu puii. Pe măsură ce puii cresc, tatăl are rolul de a-i ajuta să se integreze în haită.

 

Foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie