Cele 6 „păcate” ale părinților

pacateParintii incepatori primesc 1001 in­struc­tiuni de folo­sire a copilului… In timp ce unele sfaturi me­rita urmate (mergeti re­gulat la medicul pediatru, folo­siti intotdeauna scaunul de ma­sina, spala­ti-va pe maini ina­inte de a umbla cu cel mic), altele nu fac decat sa adauge presiune in plus.

Cu adevarat amu­zant este faptul ca, pe masura ce lunile si anii trec, in loc sa renunte la reguli si interdictii, parintii adauga altele pe lista celor de evitat.

 

Vitamine in fiecare zi?

Nu neapa­rat. Suplimentarile se impun in perioade de risc crescut – la intra­rea in colectivitate, de exemplu, sau in perioade de convalescenta.

 

1. Periaj dupa fiecare masa

In mod ideal, ar trebui sa ne periem pe dinti dupa absolut fiecare masa. Dar, haideti sa fim seriosi, cine are timp de asta? Si daca esti in parc si i-ai dat copi­lului o gustare, n-ar fi de-a dreptul cara­ghios sa mergi pana acasa pentru ope­ra­tiunea spalat pe dinti?

Important este ca cel mic sa foloseasca in mod corect periuta de cel putin doua ori pe zi – mai ales seara, pentru ca resturile de mancare acumulate din timpul meselor de peste zi hranesc bacteriile care determina aparitia cariilor.

Este de dorit sa ii induci celui mic obiceiul de a se spala pe dinti inca din primul an de viata – atunci tu trebuie sa ii cureti gingiiile si dintisorii, iar mai apoi sa-l inveti cum sa foloseasca periuta – de la baza dintelui, spre varf.

 

2. Afara cu parul ud?

Cand eram mica si mergeam la inot, auzeam refrenul „Usuca-te bine pe cap, nu iesi cu parul ud!. Evident, acum rostesc si eu aceeasi replica, cu o insistenta care starneste priviri dezaprobatoare din partea copilului meu. Asa ca m-am interesat: racelile si gripele nu tin cont daca e cald sau rece sau daca cel mic a iesit cu parul ud.

Ele se transmit de la o persoana bolnava la alta, iar tempe­ra­tura are prea putina legatura. Daca este rece afara, ar fi mai bine sa us­cati parul copilului pentru ca, altfel, va avea senzatia de frig.

Un argument in favoarea celor de mai sus: olandezii, care isi tin copiii cu capul descoperit chiar si iarna si n-au nicio problema sa ii scoata in frig dupa baie, nu sunt mari consumatori de medicamente anti raceala si gripa.

 

3. Somnul de dupa-amiaza

Nu este nicio nenorocire daca, dupa implinirea varstei de unu-doi ani, refuza sa mai faca nani la pranz. Multor copii li se intampla sa refuze siesta zile si chiar saptamani la rand si nu rezolvi nimic fortandu-l la odihna, ci dimpotriva, ii intaresti rezistenta.

Oricum, cei mai multi dintre copii renunta sa mai doarma pe la trei patru ani, daca la gradinita nu au un program special care include si ora de somn de dupa-masa. Din punct de vedere psihologic si al achizitiilor intelectuale, dezvoltarea lor nu este compromisa de lipsa orei de somn.

 

4. Prea aproape de televizor

Nu mai sta asa de aproape de televizor – este una dintre replicile cel mai des rostite de catre parinti. Desi ei au ceva dreptate, ar reactiona mai putin exagerat daca ar sti ca cei mici poseda o abili­tate de a vedea clar obiecte la mica distanta, capacitate pe care adultii si-o pierd.

Nici radiatile emise de televizor nu sunt atat de daunatoare pe cat se spunea odata. Daca cel mic sta prea aproape de televizor ele este insa posibil ca el sa aiba deja probleme de vedere, care se pot agrava.

Copiii care sufera de astig­matism vor alege sa stea langa ecran pentru ca ei vad clar doar de aproape. Privitul dintr-o parte la televizor nu este in regula. Daca este cazul copilului vostru, puneti mana pe telefon si faceti o programare la oftalmolog.

 

5. Ceva dulce…

„Nu papi desertul daca nu mananci tot din farfurie… Ne folosim de dulciuri ca o for­ma de recompensa, fara sa ne dam seama ca asa ne predispunem copiii la mancat compulsiv si la obezitate.

Aceasta abordare creeaza copi­l­ului sentimentul ca dulcele e pri­etenul lui, in timp ce legumele trebuie mancate din obligatie.

Pe de alta parte, ar trebui, spun specia­listii, sa ne ferim sa pu­nem presiuni cantitative asupra copiilor, de genul sa papi totul!

 

6. Medicamentele

Are putina febra? Fuga la dulapiorul cu medicamente… Nu este intotdeauna indicat sa admi­nistrezi medicamente la primul semn de boala. Cele care pot fi cumparate fara prescriptia medicului (OTC) ame­lioreaza simptomele si nu tra­teaza boala in sine.

Iar pe de alta parte, ingreuneaza modalitatile proprii de aparare pe care organismul le poseda. Nu mai vorbim de efectele secundare. Chiar daca vi se pare mai simplu sa dati fuguta la farmacie, mai bine dati inainte un telefon pediatrului.

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton