Cele 7 trepte spre dragostea adevărată

Catherine Bensaid (psihanalist) crede că se poate evolua pe o „scară a dragostei: mai amical, tandru sau pasional. Dragostea adevarată se situează în calitatea relației cu celalalt, atunci când nu mai suntem obiectul sentimentelor proprii, nici al celor ale partenerului, ci subiectul. De la dragostea devorantă, la cea reală – iată care sunt cele 7 trepte spre dragostea adevărată.

Porneia (din grecescul pornê, „prostituata)

Dragostea este devoranta, precum cea a bebelusului, pasiv si dependent de sanul mamei: asteptam de la celalalt sa ne „hraneasca. Fiind constienti de cererea acestui „bebelus din noi, devine posibil sa trecem la o dragoste adulta, care „se bucura de viata.

 

Pathos („suferinta, „pasiune, in greaca)

Dragostea este pasionanta, posesiva. „Vreau tot de la tine, imediat. Este vorba despre o cerere nelinistita si obsesiva, pentru ca mult prea repede il invidiem pe celalalt. Reprosurile inlocuiesc vorbele de dragoste. Aceasta pasiune trezeste senzatii copilaresti de neputinta, de abandon… de care ar fi bine sa se elibereze pentru a atinge o dragoste care il iubeste pe celalalt asa cum este el.

 

Eros („dorinta a simturilor, in gr.)

Dragostea este dorinta. Celalalt este atat de frumos, face viata atat de frumoasa! Dar de indata ce iese din aceasta iluzie de perfectiune, nu il mai iubim. Dragostea adevarata incepe dupa aceste prime deziluzii. De acolo inainte, avem de ales: sa recadem in dragostea nefericita si oarba, sa ramanem in erotismul pulsional, fara impartasire, sau sa ne deschidem spre angajamentul unei relatii bogate si armonioase.

 

Philia („prietenie, in gr.)

Dragostea este amicala nu pentru ca exclude dorinta, ci pentru ca invata sa o descoperim, dintr-o parte si dintr-alta, si sa o spunem. Cu scopul ca fiecare sa poata sa o auda si sa o inteleaga.

 

Storge („dragostea familiala, in greaca)

Dragostea este tandrete. Nu doar blandete, dar si tensiune: a tinde spre celalalt, a fi atent, atentionat…

Citește continuarea articolului aici

foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie